Coronasmitta stoppar studentresa

- in Nyheter

Det blir ingen studieresa till Italien för studenterna på masterprogrammet i Industridesign vid Lunds tekniska högskola (LTH) i vår. Anledningen är den snabba ökningen av antalet coronasmittade i landet. 

Studenterna planerade att resa till Italien i slutet av april. Syftet med resan var att delta i den stora designmässan Salone del Mobile i Milano, där masterstudenterna skulle ställa ut olika projekt. På grund av coronaviruset har arrangörerna valt att ställa in mässan i april och istället flytta fram den till mitten av juni. 

Förflyttningen kan skapa problem för studenterna. 

– Nu har ju mässan blivit framflyttad till ett datum då vi tekniskt sett inte har några studier. Vår termin slutar egentligen kring första juni. Det gör det svårare med folk som åker hem under sommaren, speciellt om man åker till andra länder, förklarar Julius Nobling, student på masterprogrammet i Industridesign. 

Viruset startade i Hubei-provinsen i Kina men har nu en spridning i stora delar av världen. Det värst drabbade europeiska landet är i nuläget just Italien. Situationen har snabbt förvärrats och antalet smittade i Italien är i skrivande stund över 2500 (4 mars kl 11:20). Utrikesdepartementet har ännu inte utlyst en avrådan från resor till Italien men Folkhälsomyndigheten listar ett antal nordliga regioner som riskområden. En av dessa regioner är Lombardiet där Milano ligger. Ett så kallat riskområde innebär enligt Folkhälsomyndigheten ett område på vilket man bör vara extra uppmärksam även om det inte ingår i utrikesdepartementets avrådan. Mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens information avråder nu Lunds universitet studenter och anställda från resor till riskområdena. 

Läs mer: Lunds första student smittad.

Läs mer: Detta är universitetets rekommendationer.

Läs mer: DEBATT. Lunds universitet måste agera.

Beslutet om avrådan förklaras av förvaltningschef Susanne Kristensson:
– Genom en omvärldsanalys som inkluderade rådfrågning av medicinskt kunniga har vi kommit fram till att avråda från resor till riskområdena. Rekommendationerna är nödvändiga då universitetet har ett arbetsmiljöansvar för både studenter och personal. 

Den förflyttade resan påverkar inte studierna nämnvärt.
– Vi har samma deadlines som tidigare, men detta ger oss något mer tid att jobba på produkterna vi planerar att ställa ut, samt arbeta på hur själva montern kommer se ut, berättar Julius Nobling. 

Julius Nobling tycker att förändringen är beklaglig men förståelig.
– Det är ju självklart tråkigt att mässan har blivit framflyttad. Samtidigt hade jag själv inte känt mig bekväm med att åka dit utan att veta att det är helt säkert, säger han. 

Mässans nya datum är den 16 juni vilket i nuläget får betraktas som preliminärt. Även om mässan går av stapeln i juni lär den ändå påverkas negativt av viruset.
– Just nu känns det som att mässan kanske inte blir av alls och även om den blir av så kommer det troligen vara färre besökare än vanligt, vilket känns riktigt deppigt. Samtidigt känns det relativt oviktigt jämfört med problemet med coronaviruset överlag, säger Julius Nobling.

Läs mer om Lunds universitets rekommendationer och beslut med anledning av coronaviruset här, och på universitetets egen hemsida här.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.