Utflykter på cykelavstånd

- in Lundagård testar
@Lundagård

Stannar du i Lund i sommar? Vill du komma ut i naturen? Lundagård har kartlagt fina utflyktsmål, för den som vill bada, cykla dressin, eller vandra under vackra trädkronor. Allt inom cykelavstånd, med utgångspunkt från AF Borgen. 

Romelsåsens dressincykling

Ekar, fält, hundkex, kor, hästar, getter och små gårdar. Idyllisk natur och spännande historia kring det gamla järnvägsspåret. Det här får du inte missa. 

Ut på tur, aldrig sur. Foto: Vendela Källmark.

Avslappningsnivå: När du väl kommer igång med cyklandet är allt frid och fröjd.
Folktäthet: Se till att ringa i förväg, åtminstone om du vill cykla dressin på helgen. Annars finns det risk att dressincyklarna är upptagna.
Kostnad: 300 kronor för två personer.
Tillgänglighet: 16,5 kilometer med cykel från AF Borgen. Alternativt buss till Knivsåsen kombinerat med 2 kilometers promenad. Det finns skyltar som leder dig rätt.

Tvedörasjön

Här finns träd, sandstrand och lagom vasst gräs för att lägga ut ett badlakan på. För den badsugna är det här inget annat än ett paradis. På en av stränderna får man dessutom bada med hund. Ta med sockerdricka, en handduk och badkläder så utlovas en riktigt fantastisk stund. 

Tre redaktörer i Tvedörasjön, 16,1 kilometer från Lund. Foto: Tomas Castro.

Avslappningnivå: Det var lite svårt att förstå var man skulle gå för att komma ner till stranden. Men när du vet, så vet du.
Badvänlighet: Långgrunt, klart vatten och behaglig badtemperatur även i början av juni.
Folktäthet: Förvånansvärt folktomt.
Tillgänglighet: 16,2 kilometer med cykel från AF Borgen. Alternativt buss 160+161 (byte i Dalby) till Torna-Hällestad Surapilsvägen kombinerat med 2 kilometers promenad.

Trollskogen

I skrylleområdets östra delar ligger Trollskogen, naturreservat sedan 1959. Här växer snirkliga vresbokar i trolska formationer. Vresbokar är ett ovanlig bokträd och beståndet kring Torna Hällestad är den största i Europa. Frågan är varför inte delar av Sagan om ringen har spelats in här. 

Trollskogen med vresbokarna är en naturupplevelse utöver det vanliga. Foto: Louise Lennartsson

Avslappningsnivå: Mycket hög. Känsla lustgas.
Folktäthet: Vi såg en människa. Men det kan ha varit ett troll.
Tillgänglighet: 16,1 kilometer med cykel från AF Borgen. Alternativt buss 161 till busshållsplats Trollskogen Vresbokarna.

Järnvägsvallen vid Torna Hällestad 

För hundra år sedan hade Skåne landets tätaste järnvägsnät, på totalt 164 mil. Strax utanför den pittoreska tätorten Torna Hällestad gick järnvägen som en del av sträckan Malmö–Simrishamn. Järnvägen öppnade på 1910-talet. Omkring 70 år senare, år 1985, avgick det sista tåget från Torna Hällestads station. I dag är järnvägsspåret en lummig gång- cykel- och ridväg, som hittad för den som vill vandra i skånsk landsbygd och stöta på både getter och naturreservat.

Längst järnvägsvallen mellan Torna Hällestad och Dalby. Foto: Louise Lennartsson.

En dikt som i dag finns på platsen för det gamla stationshuset betecknar optimismen inför tågets ankomst i bygden:

Musiken den klingar
och tåget går
bort från stan med
stora och små

Hör jublet rungar i vagnarna
Hej!
Till skogs ska tåget gå

Bland doftande blommor
i skogens djup
finnes plats för
stora och små

Hej!
Sjungom hög på våg
gladaste dag
Till skogs ska tåget gå

Längst järnvägsvallen stod tidigare Torna Hällestads stationshus. Alldeles bredvid ligger naturreservatet Kaninlandet. Foto: Louise Lennartsson.

Avslappningsnivå: Hög. Tills fårtackan längst spåret gick till attack.
Folktäthet: Ganska folktomt, enstaka cyklister och gångare med hund. En och annan häst bör man vara redo att möta.
Tillgänglighet: Påbörja vandringen antingen i Dalby eller Torna Hällestad. Ta buss 160 och hoppa av vid Dalby Busstation eller buss 159 till Torna Hällestad.

Med detta tackar Lundagård för vårterminen 2020.

Vi öppnar hemsidan igen runt terminsstart den 31 augusti.