Universitetets uppmaning: Gå på humlejakt
A wild bumblebee appeared. Foto: Saber Malmgren.

Universitetets uppmaning: Gå på humlejakt

- in Klimat, Nyheter

Gör en insats för vetenskapen och rapportera dina iakttagelser av vårens första humla, vädjar forskare vid LU. 

Vårens ankomst har knappast undgått någon, svältfödda på d-vitamin som vi alla är. Kanske har du redan stiftat bekantskap med några typiska vårtecken; tussilagon som förgyller en gräsmatta nära dig, Ekot som traditionsenligt rapporterar om den första, alltid lika klädsamt punktliga, tranan som landstigit vid Hornborgarsjön, eller hört det melodiska surrandet av en drottninghumla i hörselgångarna?

Om det senare hänt dig, vädjar nu forskare vid Lunds universitet att du tar din plikt och genast rapporter det till närmaste ekolog. Forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) letar nämligen med ljus och lykta efter vårens första humla, för att kartlägga hur de påverkas av klimatförändringarna och de allt tidigare vårarna.

– Vi vill ta reda på både när humlorna vaknar om våren i olika delar av landet, och om de väljer att leta efter mat och boplats i olika typer av miljöer, till exempel trädgårdar, parker och natur, säger ekologen Anna Persson på universitets hemsida.

Hur särskiljer man en drottninghumla från förslagsvis en arbetarhumla, undrar du?

– Ofta upptäcker man en humledrottning på hennes dova surr, så det gäller att spetsa både öron och ögon! Och om humlan sitter på en blomma kan man få ganska gott om tid att studera henne, för då är hon upptagen med att samla pollen och nektar, säger Anna Persson.
När temperaturen stiger om våren och värmer upp marken vaknar drottningen och flyger ut för att starta en ny koloni och leta pollen och nektar åt sina larver.
Pollinerande insekter är viktiga för ekosystemet, men minskar i antal och artmångfald på grund av att marken brukas allt mer intensivt. Växter och grödor behöver pollinerare för att bilda frön och frukter, och den negativa utvecklingen riskerar hota framtidens matförsörjning.
Nu uppmanar alltså universitetet allmänheten att, i vetenskapens namn, registrera dessa observationer i ett formulär. För att avgöra hur långt in på vårkanten man är kommen, ber universitetet även att du noterar om sälg och vide börjat blomma.

”Skriv gärna ut eller ta ett foto av informationen och ta med dig ut, så att du inte missar att notera något när du väl ser en humledrottning.” skriver universitetet.

About the author

Martin var Lundagårds webbredaktör 2020-2021.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.