Kommunen förbjuder Siste april i Stadsparken

- in Nyheter

Att det sedvanliga siste aprilfirandet i Lunds stadspark inte skulle gå av stapeln i år kom knappast som en överraskning. Men i stället för hönsgödsel tar Lunds kommun nu stöd av den nya pandemilagstiftningen för att förbjuda firandet. 

Av rädsla för att det traditionsenliga Siste aprilfirandet skulle bli ”ett superspridarevent” klubbade Lunds kommunfullmäktige i dag igenom förslaget att förbjuda folk att vistas i Stadsparken från klockan 06 den 30 april, rapporterar Sydsvenskan.

Alla var dock inte eniga.

– Jag tänker yrka avslag och det gör jag framför allt av den orsaken att den svenska linjen byggt på information, förnuft och frivillighet – och inte på repressiva åtgärder, sa Vänsterpartiets Mats Olsson.

Han menar att det är bättre att träffas utomhus än inomhus.

– Även om det är utomhus skulle detta kunna bli ett superspridarevent, sa kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L).

Beslutet kom inte som någon nyhet. Redan i januari när Lundagård intervjuade Philip Sandberg, hänvisade han till planerna på att använda den nya pandemilagstiftningen för att sätta stopp för ett vårfirande i parken:

– I år är skillnaden att kommunerna har fått helt andra verktyg i samband med att riksdagen har antagit den nya pandemilagen, vilket gör att man kan begränsa folksamlingar på ett helt annat sätt än vad vi kunde för ett år sedan, sa han då.