De för studenternas talan nästa läsår

- in Kår, Nyheter
@Lundagård

Efter nästan fyra dramatiska Zoomtimmar (dvs dubbelt så långa som i den verkliga världen), kunde nästa års Lus-presidium utses. Studentinflytandes fackla kommer att ges vidare till Emma Svensson (ordförande) från HTS och Elvira Källberg (vice ordförande) från Luna. Lundagård har träffat de utvalda två, och frågat om allt du inte visste att du undrade. 

Emma: Grattis på födelsedagen!

Tack tack. Grattis själva. Har ni hunnit smälta det ännu?

Elvira: Nej, inte jag iallafall.

Du var åtminstone nominerad. 

Elvira: Ja jag va nominerad, men Emma har varit inställd på det så mycket längre än jag.

Emma: Mm, jag visste i princip att jag skulle kandidera till detta när jag klev på mitt uppdrag på kåren förra året. Jag tycker studentinflytande är väldigt roligt och viktigt, och jag vet att jag skulle kunna ge något till posten. Sen blev jag inte nominerad, men jag valde att motkandidera. Jag blev ganska chockad när jag blev vald igår, jag tror inte riktigt att jag har smält det än.

Jag hörde att ni sa att ni inte har kunnat sova så mycket? 

Emma: Det stämmer.

Elvira: Jag kan aldrig sova på morgonen, sen går jag och lägger mig sent och sover inte. Det är en jättedålig egenskap.

Drog tinget ut på tiden?

Emma: Det tog slut prick 21.

Elvira: 20:58 var det!

Emma: Vi kandidater hade en vadslagning om när det skulle ta slut, jag trodde 20:30, Elvira trodde 22 och den andra kandidaten trodde 21.

Har ni varit nervösa eller kände ni på er att ni skulle bli valda? 

Emma: Klart jag har varit nervös, att inte bli nominerad och motkandidera är ju en konstig känsla, men nervositeten har inte varit så farlig. Jag har känt mig ganska säker på vad jag vill med min kandidatur.

Elvira: Jag har varit jättenervös, men inte så osäker på att bli vald. Jag visste att jag är den enda som har velat ha viceposten och då tänkte jag väl att det är logiskt att välja den som vill ha den posten. Men processen har varit jättelång, och jag är en person som vill veta vad jag ska göra, så jag har mer gått runt och varit trött på att inte veta vad som ska hända.

Emma: Den känslan kan jag instämma i. Det var väldigt skönt att veta. Oavsett vad som hade hänt.

Hur kom det sig att du gärna ville vara vice?

Elvira: Vice jobbar mest med grundutbildningsfrågorna. Och jag har gjort det mycket de senaste 2–3 åren, och det är det jag tycker är roligast och vill fortsätta jobba med.

Är du överraskad att du blev vald Emma?

Emma: Jag skulle inte säga att jag blev överraskad, men lite chockad. Jag kände ändå att jag var på det klara med min kandidatur och tänkte att jag skulle bli vald.

Hur känns det att bli ordförande? 

Emma: Det var den posten jag ställde in mig på, jag har suttit som kårrepresentant i universitetsstyrelsen och haft kontakt med US-studentrepresentanterna och det är ett uppdrag som ordförande tar på sig. Så därför har jag siktat in mig på det. Det känns väldigt bra att få äran och förtroendet.

Möt Lus nya ordförande: Emma Svensson från HTS. Foto: Saber Malmgren.

BAKGRUND

Har ni varit nationsaktiva?

Emma: Jag har varit lite aktiv i Kristianstad nation.

Elvira: Jag har spexat på HB (Helsingkrona, reds.anm) i snart två år, men det är det.

Utbildning?

Emma: Historia, genusvetenskap och projektplanering.

Elvira: Kandidatexamen i miljövetenskap och en halv master i ekotoxikologi.

Hemort?

Emma: Arlöv

Elvira: Kungsbacka.

Ålder?

Emma: Jag tror att jag kan vara en av de yngsta invalda i Lus presidium, jag är 21, fyller snart 22.

Elvira: 20…..3, 24 snart. Det är en jättesvår fråga. Jag hade ändå tid att fundera.

Varför har ni sökt till Lus presidium? 

Emma: Jag var inställd på det redan när jag klev på HTS, dels för att Lus är en organisation som finns till för att skapa möjligheter för Lunds alla studenter och jag tycker det är jätteviktigt. Förutsättningar för bra studier är verkligen det viktigaste när man studerar.

Elvira: Typ två veckor innan sista ansökningsdag var jag helt säker på att jag inte skulle söka den här posten, sen började folk vara ganska duktiga på att tjata på mig att jag skulle söka, och jag fick fundera om lite. Jag tyckte det var väldigt meningsfullt att jobba på kår under coronapandemin, även om det kanske inte har varit vad man tänkte sig att det skulle vara, och att det känns bra att jobba för många studenter även kommande år. För min del känns det viktigare än att fortsätta plugga själv. Och det känns kul att få fortsätta ett år till.

Frågar man Malin (Bruce, reds.anm.) så har hon aldrig sett en så förvirrad kandidat som mig.

På vilket sätt var du förvirrad? 

Elvira: Två dagar innan sista ansökningsdag sa jag: Jag tänker såhär och såhär och jag har de här 20 argumenten för att söka och de här argumenten för att inte söka. Vad ska jag göra?

Emma: Det är så fint att vi har mig som var så inställd på att söka och dig som inte alls var inställd på det.

Bra balans kanske. 

Elvira: Hade ni frågat för ett år sen så hade jag nog svarat att jag skulle söka.

Vad var det som gjorde dig osäker i så fall?

Elvira: Det här året har inte varit som man trodde. Man kanske inte har varit lika peppad över huvud taget, och lite osäker på om man orkar göra ett år till om det ser likadant ut. Det kändes som jag verkligen behövde bestämma mig, för det spelar egentligen ingen roll vad jag gör, för ska jag fortsätta plugga så sitter jag ändå bara hemma framför datorn. Men jag behövde nog komma till den insikten på något sätt.

Varför tror ni att just ni har blivit valda?

Emma: Det är en svår fråga.

Elvira: Jag tror att det har med posten jag valde att söka. Jag tror också att det har att göra med att jag var den enda som sökte från en ”våt” kår. Sen är uppdraget på Lus ganska likt det på Luna, för vi har också två heltidare som delar arbetsuppgifterna. Jag är van att arbeta brett och tror att det kan bidra till att folk har förtroende för att jag kan ta mig an många grejer.

Emma: Jag är väl inne på samma spår. Min post på HTS innebär både ett enormt administrativt och politiskt ansvar, så det är ganska likt det arbete som sker på Lus också. Jag har erfarenhet av arbetsgivarfrågorna, det ekonomiska ansvaret och samtidigt att arbete gentemot anställda vid universitetet.

Vad har ni för visioner och ambitioner för Lus under kommande mandatperiod? 

Emma: Först och främst att bara hålla igång organisationen så klart. Särskilt under pandemin, att fortsätta på samma spår, sen har det ju kommit ut en rapport om presidiets arbetsmiljö och hur man kan förbättra den, så det är något jag är väldigt intresserad av att arbeta mer med.

Elvira: Dels vill jag jobba för kårernas bästa förmåga att påverka. Jag känner att jag vill jobba med att ge kåren de bästa förutsättningarna till att kunna förankra, komma med åsikter och faktiskt ha något att säga till om. Sen vill jag se att att utbildningen är så bra som möjligt under corona, oavsett om den är fysisk eller digital till hösten, och det känns som en utmaning att vara beredd för båda scenarier. En annan fråga som är väldigt aktuell nu, och har blivit mer pandemi, är studenternas psykiska hälsa. Det vill jag verkligen vill jobba mycket med.

Vi kan ta vid där, om ni tänker på er egen psykiska hälsa. Att jobba på Lus är ju känt för att innebära en ganska hög arbetsbelastning, hur tänker ni kring det?

Emma: Det är en stor hjärtefråga för mig, att fortsätta med åtgärderna kring arbetsmiljön. Det tror jag är jätteviktigt för att öka medvetenheten och skapa en hållbar arbetsmiljö. Att bara vara medveten om den höga arbetsmiljön är ett sätt att bekämpa den, men måste man såklart sätta in andra åtgärder också. Det är svårt att svara på i detta skede, men det är något jag och Elvira måste sätta oss ner och prata om, om uppdelningen mellan arbetsuppgifterna. Och sen att våga koppla av och ta en promenad när man har arbetat. Ta frisk luft och ha något annat som man varvar ned med.

Elvira: Och våga göra saker som man faktiskt tycker är kul. Det känns som en väldigt viktig grej för att orka. Sen tror jag att varken du eller jag ljuger när vi säger att vi är vana att jobba ganska mycket utan att det tar jättehårt. Jag har haft den känslan under året att jag trodde att jag skulle vara mycket mer slutkörd nu än vad jag är.

Vad gör ni annars för att återhämta er, har ni några hobbies?

Emma: Jag är gammal simmare, är inte du det också, Elvira? Nu har jag inte simmat på länge pga pandemin, men jag brukar gå och simma annars. Det är väldigt avkopplande. Träning är verkligen ett sätt för mig att koppla av. Sen tycker jag om att läsa också, som den sanna humanist man är!

Elvira: Jag brukar hänga med människor som inte har koll på vad man gör inom kårvärlden. Är jag hemma så gör jag yoga eller syr eller stickar, någonting som har med textil att göra.

Hur mycket är möjligt att genomföra på ett år?

Elvira: Det känns som att det har mycket att göra med vad kårerna vill att vi ska arbeta med nästa år. Förhoppningsvis kommer vi göra mycket och förhoppningsvis kommer majoriteten av det vi gör inte vara att diskutera coronapandemin.

Emma: Jag tror att mycket av makten ligger i verksamhetsplanen som presidiet förhåller sig till. Jag fick ett tips när jag klev på HTS; du kommer ha mycket visioner innan du kliver på men det mesta kommer vara att hålla igång rutinerna, sedan kanske du kommer ha lite tid över till visionerna också. Det låter lite negativt att säga att man inte kommer hinna med någon vision, men det beror också på mån av tid, om pandemin tar upp mycket av arbetstiden eller inte liksom.

Vad är det bästa kontra sämsta med Lunds universitet?

Emma: Det bästa och sämsta är att det är så brett och erbjuder så otroligt många utbildningar. Det kan göra det svårt för vissa fakulteter att engagera sig i studentinflytande och liknande, vilket är en stor förutsättning för att kunna förbättra sin utbildning.

Elvira: Studentinflytande i sig tycker jag är en väldigt fin del av universitetet som jag inte hade en aning om existerade när jag kom hit för många år sedan. Något som jag det senaste året känt att universitetet borde bli bättre på är att ta hand om sina studenter och framförallt under en sån här period när vi ser statistik på att många mår väldigt dåligt av situationen.

Hur tycker ni att universitetet har hanterat coronapandemin och omställningen?

Elvira: Det är mycket som har hanterats bra och mycket som har hanterats mindre bra. Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att det har hänt väldigt mycket på väldigt kort tid. I början känns det som att saker gick så bra som de kunde gå även om vi kanske önskat att vissa saker skulle gått fortare under hösten. Jag tror inte att man ska vara för hård heller med tanke på att det var en så stor omställning för alla.

Emma: Ingen var beredd på den stora omställning som skulle ske. Universitetet bör få credd för att man kunde omställa på så kort tid. Sen finns det givetvis saker som inte har hanterats jättebra, exempelvis digitala examinationer, men det har styrts upp på ett bättre sätt ju längre tiden gått. Man kanske inte hade inställningen att detta skulle pågå så länge, men nu har man börjat se omställningen lite mer som en norm, då tar man det mer seriöst.

Hur längre har ni varit kåraktiva?

Emma: Jag har suttit i HTS kårstyrelse, fullmäktige, arbetsmarknadsutskott och studiesociala utskottet.

Elvira: Sedan jag började plugga år 2016. Jag har varit aktiv inom mitt studieråd, suttit i kårstyrelsen, varit studentrepresentant på institution och fakultet, ordförande för utbildningsutskottet och fadderutskottet inom Luna och nu senast ordförande för Luna.

Har ni engagerat er politiskt innan?

Emma: Jag har varit engagerad inom Vänsterpartiet.

Ni representerar ett vått och torrt fakultet var – är ni färgade av era fakultetstillhörigheter? 

Emma: Det är klart att man kommer ha sin bakgrund med sig som en erfarenhet i sitt engagemang, men samtidigt är det i kårerna man förankrar sitt arbete och det är det man kommer att ha med sig när man jobbar på Lus.

Elvira: Jag har läst den torraste utbildningen som finns bland de våta fakulteterna, bland annat har jag läst miljörätt på EHL, så även om jag inte har företrätt torra studenter så har jag inblick i hur det är att plugga torra kurser.

Elvira Källberg blir nya vice ordförande från Luna. Foto: Saber Malmgren.

TRAMSFRÅGOR

Relationsstatus?

Emma: i ett förhållande

Elvira: i ett förhållande

Vad röstade du på i senaste valet? 

Elvira: Föga förvånande Miljöpartiet

Emma: Vänsterpartiet

Tänker du ta vaccinet? 

Emma och Elvira: Ja

Läser du Lundagård?

Emma: Ja

Elvira: Sedan pandemin har börjat har jag nog läst vartenda ord i och med att man sitter hemma mycket mer.

Vem är din största förebild? 

Emma: min mamma, även om det är lite cheesy, tycker om hennes pondus

Elvira: Jag tror att om jag har någon hade jag kommit på det nu.

Har du någon favoritpodd? 

Elvira: Jag lyssnar mest på ljudböcker, när jag har riktigt dåliga dagar brukar jag sätta på “Så funkar det” med Anders och Måns för då blir man alltid glad, de säger aldrig något vettigt.

Emma: Brukar inte lyssna på poddar, jag läser helst.

Vad läser du?

Emma: Antingen tidning, annars skönlitterärt, svenska klassiker.

Bonde söker fru eller Paradise hotel?

Emma: Paradise hotel, jag tycker det är avkopplande att titta på människor som tramsar sig.

Elvira: Bonde söker fru, enda anledningen till varför jag tittar på det är för att kunna prata med mormor om det.