Avloppsprov kan innehålla spår av cannabis
Bilden är fingerad. Foto: Magnus Göransson

Avloppsprov kan innehålla spår av cannabis

- in Nyheter

Ett ofrivilligt pissprov visar att lundensarna brukar mer cannabis än det skånska genomsnittet. Det höga antalet studenter tros ligga bakom.

Vattenprover från några av Skånes kommun visar att cannabisanvändning är högre än i Lund än bland skåningarna generellt, enligt en artikel i Sydsvenskan.

Emma Eriksson Olsson, som arbetar förebyggande mot droganvändning i Lund, menar att Lunds status som studentstad kan ligga bakom:
– Jag tror det handlar ganska mycket om att Lund har en stor andel ung befolkning, det är en del av förklaringen. Men vi kan inte skylla allt på studenterna. Det hade varit jätteintressant att jämföra med en annan studentstad, som Uppsala, säger hon till Sydsvenskan.

Resultatet går heller inte att jämföra med större städer som Malmö eller Helsingborg, som saknas i rapporten. I stället har prover genomförts i mindre orter såsom Hörby, Klippan, Kristianstad, Lund, Skurup, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge och Örkelljunga.
Avloppsproverna har analyserat spår efter fem olika droger: cannabis, amfetamin, kokain, ecstasy och tramadol, men det är endast användningen av cannabis som sticker ut i Lund.
Beskedet kom inte som någon nyhet för Lunds studentliv, som i spåren av den ökande droganvändningen startat initiativet Nationer mot narkotika.
– Det är ett problem bland yngre i Lund, inte bara på nationer utan överhuvudtaget, menar den före detta ordföranden för Kuratorskollegiet, Augusta Manninger.