Katastrofalkarneval 2022

Nu står det klart vad temat för nästa års Lundakarneval blir. Lundagård var naturligtvis på plats vid Karnevalkommitténs temasläpp i AF-borgen.

Vid temasläpp på det helt vanliga klockslaget 12.34 offentliggjordes temat för Lundakarnevalen 2022. Katastrofalkarnevalen kommer att ta över Lund mellan den 20 och 22 maj 2022, med traditionsenliga smånöjen, karnevalståg och mycket mer. Nytt för denna gång blir att även en jokertävling kommer hållas – en tävling där vem som helst får föreslå vilken typ av element till karnevalen som helst.

– Det känns jättekul, jag är otroligt taggad! Säger Emma Svensson, ordförande för Lunds universitets studentkårer (Lus) gällande temat och den framtida karnevalen. 

– Det här är precis det som studentlivet behöver.

Temat beslutades efter att totalt 349 förslag samlats in, som sedan gicks igenom ett efter ett. Trots att ”analkarneval” var det absolut vanligaste förslaget, föll alltså beslutet på ett annat tema. Emil Fredberg, press- och sponsorchef i karnevalskommittén, sa skämtsamt under temasläppet att det eventuellt kan det ha varit hur katastrofalt dåligt förslaget “analkarneval” var som slutligen ledde till idén om en katastrofalkarneval.

Katastrofalkarnevalen presenterades under temasläppet som ett tillfälle att fira trots att livet inte alltid blir som man har tänkt sig. Ledorden är glädje, humor, påhittighet, gemenskap och bus.

– Det handlar om att se det positiva i situationen, och glädjas lite mer åt de små sakerna i livet, säger Emil Fredberg.

–Jag tror att det här temat kan vara väldigt bra källa till inspiration och sammanhållning, när vi alla skapar en gemensam produkt: den katastrofala karnevalen.

Emil Fredberg bekräftar att det senaste årets pandemi inspirerat det digra temat.

– Vi är ödmjuka till riskerna att vi blir tvungna att ställa in karnevalen och i så fall har temat ett syfte ’den katastrofala karnevalen som var tvungen att ställa in’.

Vad ser du mest fram emot med karnevalen?

– Att se så många studenter engagera sig och göra det de tycker är kul för en gemensam sak. Skapa historia och minnen för livet!

Emil Fredberg Press- och sponschef på Lundakarnevalen 2022. Foto: Alexandra Roslund