Lundakarnevalen hotas av trafikstopp – ledningen och politiker vädjar till Trafikverket

Karnevalsledningen och lokala politiker går ihop för att flytta ett planerat spårarbete. Detta eftersom ett trafikstopp planeras i maj 2022 – samtidigt som Lundakarnevalen äger rum. 

Den 20–22 maj nästa år planerar Trafikverket region syd att ha ett omfattande spårarbete. Arbetet innebär ett trafikstopp i norra Lund, vilket skulle leda till svårigheter för de som vallfärdar till Lundakarnevalen.

År 2018 drog karnevalen 400 000 besökare. Det innebär en stor ström av turister till Lund, vilket gynnar staden ekonomiskt. Detta uppmärksammar Lunds kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L), ordförande för Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne Carina Zachau (M), rektor för Lunds universitet Erik Renström och Press- och Sponschefen för Lundakarnevalen Emil Fredberg i en skrivelse till Trafikverket, där de uppmanar till att flytta på trafikstoppet.

I skrivelsen poängterar de även det organisatoriskt och infrastrukturellt problematiska med trafikstoppet:
”Det [Lundakarnevalen, reds. anm.] förutsätter en organisation med omfattande logistik och fungerande infrastruktur, bland annat i form av goda kommunikationer in och ut ur Lund med kollektiva färdmedel under karnevalsdagarna. […] Skånetrafiken, som i samband med Lundakarnevalen brukar planera för extra trafik, bedömer att ersättningstrafik med bussar i samband med ett så stort arrangemang blir djupt problematiskt.”

Inför Lundakarnevalen 2014 planerades det ett ledningsunderhåll som skulle inneburit ett trafikstopp. Då flyttades underhållet, vilket skrivelsen hänvisar till. Men Sara Lindström, kommunikatör på Trafikverket, menar att myndigheten inte kan bekräfta att detta endast berodde på karnevalen.  

Möjligheten för Trafikverket att flytta trafikstoppet 2022 ser Emil Fredberg som svår utifrån den korrespondens de haft med myndigheten. 

Men ändå ska Lundakarnevalsentusiaster inte förtvivla, menar han.
– Alla berörda myndigheter funderar över det här och snart ska vi komma fram till en strategi som funkar allra bäst. Vi är övertygade om att vi kommer hitta en lösning så småningom så att karnevalen 2022 blir lika fantastisk som alltid.