AFB inviger nytt studentboende

- in Nyheter

Det rådde god stämning när AF Bostäders senaste projekt Hippocampus invigdes idag. 

– Det här området blir bara bättre och bättre, säger Henrik Krantz, VD för AF Bostäder (AFB).

Det minglades livligt på Norra Fäladen under fredagsförmiddagen. Medlemmar ur AFB:s styrelse, Akademiska Föreningens presidium, politiker och funktionärer samlades alla runt det vita partytält som satts upp på innergården mellan nybyggda hus i ljust tegel. Av de fyrklöverhus från 60-talet som fram tills nyligen stod på platsen syns inga spår.

Henrik Krantz. Foto: Theo Vareman.

– Nu efter nästan sextio år har vi börjat riva dem, och vi har kommit ganska långt! Av 1000 fyrklöverhus har vi lyckats nedmontera 850 stycken, konstaterar Henrik Krantz, VD för AFB.

Hippocampus är det tredje bostadsområdet på “nya” Kämnärsrätten som färdigställts. För två år sedan stod Proto och Sagoeken klara, och i dagsläget pågår också bygget av Pireus. Bredvid de övriga nybyggena tornar Hippocampus upp sig, och är med sitt tiovåningshus synligt på långt avstånd.

Henrik Krantz tittar upp mot höghusets topp.

– Det här området blir bara bättre och bättre tycker vi.

– När vi är färdiga här, så räknar vi med att vi ska ha nästan 5 000 studenter! Och då har vi, vill jag påstå, landets största studentområde, fortsätter Henrik Krantz från scenen.

Fredrik Ljunghill (M) är 1:e vice ordförande i Lunds kommunstyrelse, och ordförande i det kommunala studentrådet.

– Vad vore Lunds kommun utan vårt universitet? Svaret på den frågan är Eslöv, konstaterar Fredrik Ljunghill, men följer snabbt upp med att “Eslöv är en väldigt fin kommun också”.

Fredrik Ljunghill tycker att det är särskilt viktigt med att kunna erbjuda studenter boende i Lund, då han menar att de bör få “en känsla för platsen”:

– Det är för att kunna ta del av studentlivet här i Lund, men kanske för att på sikt också kunna vara kvar, och fortsätta utvecklingen av Lunds kommun.

– Så detta är en fantastisk dag, och från Lunds kommuns sida vill vi tacka för att ni fortsätter bygga för studenter, avslutar Fredrik Ljunghill sitt anförande.

Hippocampus. Foto: Theo Vareman.

Hippocampus utgörs av 137 lägenheter i varierande storlek – allt från ettor till fyror. De större lägenheterna är en del av AFB:s satsning på “kompislägenheter”, där flera personer kan bo och dela på hyran, även om bara en person står på kontraktet. Enligt AFB är området designat för att 250 personer ska kunna bo där. Hyrorna varierar med storleken, och ligger på mellan 5 600 och 11 200 kronor.

– Man kan inte vara annat än nöjd! säger Fredrik Ljunghill till Lundagård. Han pekar glatt ut antalet matbutiker i området, och menar att även en padelhall kommer att öppna snart i närheten.

Han ser också Hippocampus höjd som något som kan tjäna som exempel för framtida studentboenden.

– Ska vi kunna spara på jordbruksmarken så måste vi våga bygga på höjden. Här i utkanten av stadskärnan tror jag att det passar jättebra.

Att Lund än en gång har rödlistats i Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport ser han allvarligt på, och hoppas att en bättre dialog med studentbostadsbolag kan förbättra situationen.

– Det finns AF Bostäder, nationerna är superviktiga, men det finns ju också privata aktörer. Så att samla dem, och ha en egen dialog med dem, det tror jag är en lösning.

Foto: Theo Vareman.