Prisad byggnad fyller tio år

- in Aktuell, Intervju

En av Lunds mest ikoniska byggnader firade i helgen tioårsjubileum. Lundagård fick chansen att prata med Domkyrkoforums skapare, arkitekten Carmen Izquierdo.

För drygt tio år sedan fanns det ett tomrum längs med Kyrkogatan. ”Stenhuggartomten” hade stått tom sedan Domkyrkan byggdes om under 1800-talets slut.

Idag står här i stället Domkyrkoforum, en modernistisk skapelse som kontrasterar den tusenåriga kyrkan.

Det var 2003 som Lunds stift utlyste en arkitekttävling för konstruktionen av ett besökscentrum i anslutning till Domkyrkan. 353 förslag lämnades in, och förslaget ”Portal och atrium”, ritad av den då okända arkitekten Carmen Izquierdo, tog hem segern.

– Det var en otrolig glädje förstås att vinna i ett sådant sammanhang. Det var fantastiskt helt enkelt, berättar Carmen Izquierdo för Lundagård.

Carmen Izquierdo är numera baserad i Stockholm, men har tidigare arbetat som föreläsare vid LTH i Lund. Nu är hon i stället här med anledning av Domkyrkoforums tioårsjubileum.

Utsikt mot Domkyrkan inifrån Domkyrkoforum. Foto: Isak Aho Nyman.

Hon berättar att det förslag hon lämnade in 2003 emellertid var väldigt annorlunda från det forum som idag blickar ut mot Domkyrkoplatsen.

– Det fanns flera aspekter som var annorlunda, dels fanns det ett antal träd på tomten, två almar och tre kastanjer, när jag lämnade in mitt bidrag till tävlingen, säger Carmen Izquierdo vidare.

Ursprungstanken var att träden skulle integreras i byggnaden, bland annat genom ett antal mindre innergårdar byggnaden igenom.

– Men arboristerna dömde ut kastanjerna som omöjliga att bevara, och almarna hade almsjuka och var tvungna att tas ner.

Vilken verksamhet som egentligen skulle bedrivas i byggnaden kom också att skifta. Ursprungligen skulle en turistbyrå inrymmas, men när planerna omarbetades 2009 var det istället kontorslokaler till församlingen som stod på agendan.

2011 stod byggnaden klar, och Domkyrkoforum har sedan dess kommit att bli en av Lunds mest prisade och omtalade moderna byggnader. Bland annat tilldelades det Kasper Salin-priset, arkitektursveriges finaste utmärkelse, 2012.

Samtidigt väcker den moderna fasaden mitt i medeltidsstaden kritik – bland annat utsågs byggnaden till en av Sveriges fulaste av Arkitekturupproret, en rörelse som förespråkar en återgång till klassisk arkitektur.

Kritiken är emellertid inte något som Carmen Izquierdo berörs av.

– Det finns alla sorters åsikter kring arkitektur, så jag har egentligen inget emot att några inte tycker om modern arkitektur, det får de göra! Det är fullt rimligt, säger Carmen Izquierdo.

Carmen Izquierdo visar några av originalskisserna till Domkyrkoforum. Foto: Isak Aho Nyman.