KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Shakespeare, lyrik och dokumentärer

En sockrig musiker, poesi, filmatisering av den onämnbara pjäsen, cool kolkonst och Palmemordet. Kulturredaktionens tips den här veckan bjuder på nya perspektiv och sköna skapelser. 

Sixto Rodrigue bild från Searching For Sugar Man
Registered av Malik Bendjelloul.
Foto: Hal Wilson / Sony Pictures Classics

Kalla fakta i musikalisk tappning

Förutom att vara en enastående audial skapelse agerade det häromveckan ledtråd i På spåret. Rodriguez debutalbum Cold Fact släpptes 1970 men större framgång erhöll han inte förrän decennium senare. Jag rekommenderar alla att lyssna på plattan samt se dokumentärfilmen Searching for Sugar Man (finns på SVT-play) om ni vill lära er varför albumets bästa låt “I Wonder” skrapades bort från vinylskivorna i apartheids Sydafrika.

Victoria Källström

Kristoffer Appelvik Lax (t.v.).
Foto: Foto Robin Rådenman / 20TAL
Erik Lindman Mata (t.h.)
Foto: Carla Lomakka / NIRSTEDT/LITTERATUR

Anti poesi

Lördagen den 12/2 kommer poeterna Erik Lindman Mata och Kristoffer Appelvik Lax till Anti bokhandel i Malmö för att läsa från sina senaste verk. Erik Lindman Mata, tidigare vinnare av Borås Tidnings debutpris för sin första diktsamling Pur, kom i slutet av förra året ut med Liten lek på Nirstedt/litteratur. Kristoffer Appelvik Lax gav själv ut diktsamlingen och vardagen då när vi stryker och kardar seriöst på 20TAL Bok. Missa inte!

Esther Arndtzén

Denzel Washington och Frances McDormand
i ”The Tragedy of Macbeth”
Pressbild: Apple TV+

Macbeth på nytt

I den nyproducerade ”The Tragedy of Macbeth” gör Joel Coen en säregen filmatisering av William Shakespeares teaterpjäs ”Macbeth”. Den har en mörk och existentiell ton och spelas mot en enkel men kuslig scenografi. Det är film i sin högsta form – i synnerhet med den Denzel Washingtons Oscarstippade framträdande som Macbeth. Att inte även Frances McDormand blev Oscarsnominerad är dock en skräll. 

Olof Bärtås

Pressbild: Kim Demåne / INKONST

En planet färglagd i kol

Inkonst i Malmö huserar just nu Kim Demånes “Colornized Planet” där fantasin har legat till grund för kolteckningar direkt på lokalens väggar. Utställningen behandlar alltifrån kolonialism i Togo till kalhyggen i Blekinge. Entrén är gratis och verken går att se till och med 26 februari. Ett förslag är att ta med vännerna dit på en AWför att sippa på en öl samtidigt som ni (förhoppningsvis) njuter av konsten.

 

Victoria Källström

Hasses inre tankar

P3 dokumentär ”Palmemordet inifrån”, Sveriges Radio
Foto: Lars Hedberg TT Nyhetsbyrån

I P3 dokumentär Palmemordet inifrån hörs för första gången spaningsledaren Hans Holmérs innersta tankar. Inspelningarna som legat inlåsta i 36 år är gjorda av DN-journalisten Ann-Marie Åsheden. Under utredningens första år gavs hon exklusiva intervjuer med Hans Holmér, vad som sades fick bara publiceras efter utredningens nedläggning. I en serie i sju delar får vi höra inspelningarna blandat med intervjuer från nutiden. Rekommenderas starkt!

Alexandra Roslund