LU flaggar för Ukraina

- in Aktuell, Nyheter

Två blågula flaggor vajar sedan i morse (4/3) över universitetshuset – men bara en är den svenska. Även Lunds universitet flaggar nu för Ukraina.

Idag, den 4 mars, uppmärksammar Lunds universitet (LU) sin årshögtid. Då firas universitetets invigning 1668 med en större ceremoni i universitetsaulan, tal från flera rektorer ­– och flaggning.

I år väljer dock Lunds universitet att hissa även Ukrainas flagga. Rektor Erik Renström utvecklar sina tankar om beslutet i ett inlägg på sin blogg, där han beskriver det som en solidaritetshandling med ”ukrainska lärosäten, till kollegor, studenter och till civilbefolkningen i landet”.

Erik Renström beskriver även att universitet i fria länder har ett särskilt ansvar: ”De fria akademierna är det demokratiska samhällets grundbult för att skapa ny kunskap som förbättrar vår värld och människors villkor – och det demokratiska samhället”.