(O)hälsosamma vanor?

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Perfektion och prestation. Lundagårds studentlivskrönikör Thea Sandin har tröttnat på förväntningarna.

Jag prenumererar på ett veckobrev från Metro Mode, och får typ varannan dag mejl om vad som är trendigt att ha på sig, vad en butterfly cut är (trendig hårstil) och vad mitt stjärntecken säger om mitt dejtande den kommande månaden (spoiler alert, det är sällan rätt). Artiklarna förblir oftast olästa, men jag tycker ändå att det är ett trevligt tillskott i min inkorg. 

En morgon får jag artikeln ”9 enkla vanor alla lyckliga och hälsosamma kvinnor delar”. Det är sådant som att inte äta skräpmat; ta ett glas vatten istället för en kopp kaffe; veta när berusningen har nått en tillräcklig nivå; träna tre gånger i veckan och ta hand om din hälsa; och (min personliga favorit) le oftare, för det gör lyckliga kvinnor. 

Jag blir mer och mer arg när jag läser artikeln. Förutom det livet kastar emot mig med missade tentor, kandidatuppsats och allergier så ska jag även försöka leva upp till att vara lycklig och hälsosam? 

En stor del av min ilska ligger i det dolda budskapet att kvinnor aldrig är bra nog. Det är ett budskap som på senaste tid inte enbart funnits i min mejlkorg men även på min Instagram. Min utforskasida har fullkomligt översvämmats av ”that girl”-rutiner, alltså tjejer som filmar sig själva när de utför en balanserad och harmonisk morgon- eller kvällsrutin. 

Videorna visar i princip samma saker som togs upp i artikeln från Metro Mode. Det är kroppar som visas upp med stolta citat om att deras underbara liv är tack vare en rutin. Allt med en aura av att ”du kommer att tacka dig själv för att du började nu och inte om tre månader”.

Missförstå mig inte, många av de saker som görs i dessa rutiner är bra. Själv tycker jag att meditation är avslappnande, jag behöver träning för att få lite välbehövliga endorfiner och jag vet att när jag äter näringsrik mat får jag mer energi. Problemet är besattheten av perfektion. 

Jag, och många av mina tjejkompisar, har varit nära av att gå under på grund av strävan efter perfektion. Vänner till mig har gått in i väggen innan de fyllt 23, andra har nästan tynat bort av prestationsångest. 

Varför ska vi lägga ännu fler krav på unga kvinnor som redan idag är proffs på att vara duktiga flickor? 

Perfektion är tråkigt. Det är ofta livlöst. Rutin i all sin ära men det är inte säkert att det leder till lycka och hälsa. Kanske är det bättre att omfamna din otillräcklighet och inse att du kanske inte är perfekt, och att det är okej. 

Det är så himla skönt att få vara lite dålig. Dricka en öl för mycket, äta en pizza och att göra detta utan att behöva le.