Kliv av rullbandet

På order av kulturredaktionen: begå sommarlov! Lundagård listar nio budord för dig som behöver lämna pluggmaskinen.

Gå på luffen

Lämna telefonen hemma, packa en matsäck och ge dig ut på luffen, helst med minimal utrustning. En försmak av knapphetens tillvaro kommer få dig att uppskatta sommarens flintasteks-osande överflödsliv. Den romerske kejsaren Marcus Aurelius menade att det gör var människa gott att regelbundet leva asketiskt.

Skriv en bok

Gabriel Lindgren.
Foto: Saber Malmgren.

Börja med stor bokstav och sluta med punkt – allt däremellan är bara utfyllnad. Må så vara att ditt dagliga liv är lika händelserikt som P2. I våra narcissistiska tider finns det alltid någon som vill höra vad du har att säga. Vad kan vara en bättre nedvarvning än att med pennan rista ditt namn på evighetens sten? 

Träningshelvetet

Att sköta sin hälsa är viktigt, men det finns en tid för allt. Jag kan inte komma på något lika migräninducerande som tanken av att gå på gymmet, motionssimma eller, Gud förbjude, ta en löptur om sommaren. Ta en bira, ta en brassestol och t’at lugnt. Sommaren är kort, det mesta får inte tränas bort.   

Fantasy 4 life

Det första jag kommer göra är garanterat att försjunka i en, antagligen ganska dålig, fantasyroman, kanske av Sarah J. Maas. Jag är och kommer alltid vara svag för allt som har med magi och alver att göra. Så anamma fullitteraturen och läs det du tycker är roligt! Läsning ska vara ett nöje under ledigheten.

Känn alla känslor

Thea Sandin.
Foto: Saber Malmgren

Utsätt dig för starka upplevelser! Dagarna i Lund kan lätt gå in i varandra och blandas ihop till en grå massa av stress och vardaglighet. Oavsett om det är via natur eller kultur så mår kroppen bättre efter att ha blivit wow:ad. Se en film på bio, bada riktigt kallt, eller gå på en konsert och skriksjung dig hes. 

Lämna lund

För mig handlar sommaren om att komma ifrån Lund fysiskt. På sommaren är Lund ändå inte så kul, du kan inte bada (bada absolut inte i sjön Sjön!) och det är mest pensionärer här. Stockholm på sommaren är bland det finaste som finns, men för dig som är i Skåne är ett hett tips att åka ut till Mölle, Skånes vackraste plats!

Spela tv-spel

Skönt att inte ha säsongsdepression längre, absolut. Dock är det skönt att på sommaren gå in i skuggan efter en varm dag och spela TV-spel. Under vårterminen köpte jag den ökänt svåra indie-älsklingen Cuphead (2017), och lär tillbringa sommaren med att vara obehagligt nära stressutlöst eksem så fort solen sänker sig.

Tatuera dig

Clara Castenfelt.
Foto: Saber Malmgren

Jag har aldrig kunnat bestämma mig för hur jag ska se ut – tills jag började tatuera mig. De är beroendeframkallande, och så snygga. Snart är hela jag täckt av små krumelurer. Gaddar funkar bra mot utseendehets och är härliga nu när man börjar visa mer hud. Undvik dock direkt solsken och bad om du är nytatuerad!

Var ohämmat lat

Poängen med sommarlov är ju att man inte ska jobba hårt. Men ledighet för med sig press. Borde jag träna? Borde jag festa varenda dag, nu när jag kan? Absolut inte. Du ska ligga och äta jordgubbar i mjölk med socker. Konstant. Med FOMO kan det vara svårt att känna sig avslappnad alls. Överdriv bara, så att det blir av.