DEBATT: Överför bostadspoäng från AFB till LKF

- in Debatt

Bygg ut, bygg mer och överför bostadsköpoäng från AF Bostäder till LKF, skriver ordföranden för Liberala Ungdomsförbundet Lund och Liberala Studenter Skåne. Detta för att studenter ska få en chans att bo kvar i Lund efter examen.

Grattis till dig som har valt att studera i Sveriges bästa studentstad och snart slår upp ditt första nummer av Lundagård. Grattis till dig som slår upp något av dina sista nummer och börjar närma dig slutet på en förhoppningsfull fantastisk studietid. Och grattis till dig som står någonstans mittemellan och har både roliga minnen och nya upplevelser att se fram emot.

Lund är en fantastisk stad att bo och plugga i, men Lund både kan och ska fortsätta att utvecklas. Oavsett vem du är och var i studierna du befinner dig har du säkert tankar om Lund. I höstens val kan du påverka vilket Lund du vill se.

Liberala Studenter och Liberala Ungdomsförbundet har samarbetat med Liberalerna i Lund för att skapa ett valprogram med Lunds framtid i fokus, både för er med pågående och avslutade studier. Vi fokuserar på ett Lund som växer, där fler har möjlighet att skaffa sin första bostad. Vi ser fler företag få möjligheten att etablera sig här för att få den unika tillgången, studenterna, som vill få sitt första jobb under eller efter studierna. Vi ser ett Lund som lever. 

För ett Lund som ska fortsätta växa och vara en attraktiv studentstad behövs fler bostäder. Bostadsbristen är ingen hemlighet för någon som pluggar i Lund och kostnaden den för med sig är enorm. Samhället sviker den som inte kan hitta bostad och tvingas tacka nej till sin utbildning. Vi vill göra studentbostäder till en egen boendeform för att underlätta bostadsbyggande. Idag finns det helt absurda regler som försvårar byggande av studentbostäder. Vi vill också att Lund ska få fortsätta växa genom att göra det enklare att bygga andra typer av bostäder i Lund. Det behövs olika boendealternativ som passar människor i olika faser av livet. 

När du väl fått en studentbostad och tagit dig igenom din utbildning är det dags att ta sig ut på arbetsmarknaden. Idag är det för svårt för nyexade att stanna kvar i Lund och förutom att öka på byggandet vill vi också göra det möjligt att överföra sina bostadspoäng från AF Bostäder till det kommunala bostadsbolaget LKF. Ett Lund med visioner kräver att det är möjligt att stanna kvar i Lund när man pluggat klart. 

Vi vill öppna dörrarna för arbetsmarknaden i Lund genom att erbjuda fler praktikplatser och tillfällen för att skriva uppsatser inom kommunen eller regionen. På så sätt kommer du att ha bättre möjligheter att stanna kvar i Lund  hur länge du vill efter avslutade studier. Det finns även många jobb på andra sidan sundet, i Danmark. Vi vill förenkla det för dig som vill bo i Sverige men jobba i Köpenhamn genom att skapa skattesamarbeten så att skatten betalas direkt till Sverige utan att krångla med det i efterhand. Med det sagt ska självklart skatten även sänkas. 

Livet kan inte bara handla om jobb utan också om att ha roligt. Lund har ett studentliv som är levande och fantastiskt, men med politiska beslut kan det bli ännu lite bättre. Vi vill göra det möjligt för nationer och uteställen att inte bara ha öppet längre på nätterna, utan också att ha öppet fler dagar i veckan. Många studenter jobbar sena nätter på nationer och går upp tidigt för att ta sig till skolan och plugga. För att ta tag i studentlivets baksidor satsar Liberalerna extra pengar för att bekämpa psykisk ohälsa. Ett Lund som ska fortsätta att utvecklas måste också vara ett Lund man kan ha roligt och må bra i. 

I höst kan du välja ett Lund med framtidstro och optimism, ett Lund där det finns tillgängliga bostäder och ett Lund där man får ha ännu lite roligare. I höst kan du rösta på Liberalerna.

Tobias K. Korall, Ordförande Liberala Studenter Skåne
Hannes Wahrolén, Ordförande Liberala Ungdomsförbundet Lund

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna. Instruktion för replik finnes här.