Professor och doktorand i plagiatfejd

- in Aktuell, Nyheter

En professor i Malmö hävdar sig ha blivit plagierad – av sin egen doktorand. Doktoranden har själv sedan tidigare anmält professorn för plagiat.

En professor vid Malmö universitet (MAU) anklagar en av sina tidigare doktorander för att återkommande ha plagierat hans resultat, något som Sydsvenskan var först med att rapportera om. Doktoranden är också anställd vid MAU, men verkar vid Lunds universitet (LU). 

Professorn har, enligt den anmälan han nu skickat till LU, handlett doktoranden under flera års tid. Under 2021 ska doktoranden ha börjat använda flera av professorns resultat som sina egna, och krävt att handledaren skulle referera till honom som källa.

Professorn valde därefter att sluta som handledare, men fejden slutade inte där. Enligt anmälan följde doktoranden sedan upp med att anmäla professorn för plagiat, vartefter professorn nu har gjort sin egen anmälan.