KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Kvinnlighet, poesi och korruption

En rapp podd, granskning av riksdagspartierna och ljuvlig poesi. Kulturredaktionens Esther Arndtzén och Olof Bärtås ger sina bästa kulturtips just nu.

Illustration: Cecilia Falkman.

Anna och Anna i podd

Författaren och poeten Anna Axfors har tillsammans med bokaktuella Aftonbladet-krönikören Anna Björklund numera podden ”Puss Puss Podcast” en rivig och satirisk podd om kvinnlighet, meditation och civilisationskritik. Anna Björklund har förvisso stundtals rätt så tvivelaktiga takes, men Anna Axfors räddar alltid dagen med sin lågmälda men pricksäkra humor.

Esther Arndtzén

Korruptionsskandalen som kan avgöra valet

”Valrörelsens värsta nyhet”, skrev DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg. Kalla Faktas granskning av partiernas mottagande av anonyma bidrag över 24 150 kr – en olagligt form av partifinansiering – slog ned som en bomb i tid till valet.  Granskningen var en prövning: med en inhyrd affärsman testade de vilka partier som nappade på betet. Fem av åtta partier ville kringgå lagen och hitta kreativa lösningar för att emot pengarna – men lämnades med en besvärlig krok i kinden. En korruptionsskandal värd namnet. 

”Partiernas hemliga pengar” finns att se på Tv4play.

Olof Bärtås

För vem talar jag framtidens
språk av Göran Sonnevi
Omslagsformgivare: Jan Biberg
/ Albert Bonniers förlag

Sonnevis magi

Göran Sonnevi är en av Sveriges mest tongivande poeter och dessutom, för den som inte visste det, född i Lund. I morgon kommer en ny diktsamling, För vem talar jag framtidens språk, på Albert Bonniers förlag och jag längtar efter att läsa den. Sonnevi har alltid skrivit med en otrolig finkänslighet och intellektuell skärpa och lyckas gång på gång träffsäkert fånga världsläget i sin poesi.

Esther Arndtzén