KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Ledarna, folket och stjärnorna

Utfrågning av partiernas högsta höns, människors vardag under andra världskriget, provokativ konst och en dos astrologi. Kulturredaktionen ger sina bästa rekommendationer inför helgen.

Se partiledarna svettas

Camilla Kvartoft och Anders Holmberg
programleder SVT:s partiledarutfrågningar.
Foto: Janne Danielsson/SVT

Är det någon som vet om det är val snart? Vid det här laget har du säkert redan tröttnat rejält på debatter och utfrågningar där partiledare gör allt annat än att svara på frågan. Men är du fortfarande osäker på vad du ska rösta på kan du med fördel se Utfrågningen på SVT under en hel timme grillas varje partiledare på sakpolitiska frågor, partiets ideologiska bakgrund och regeringsbildning. Finns på SVT-play!

Esther Arndtzén

Framsidan till ”Onda nätters drömmar”.
Förlag: Natur & Kultur

Människorna i kriget

Historikern och Svenska Akademien-ledamoten Peter Englund har än en gång vänt sig till enskilda människors liv för att berätta den stora i historien. I sin nyutkomna bok Onda nätters drömmar följer han 39 individers liv under november månad i 1942, perioden när ett skifte i andra världskriget kom att ske till de allierades fördel. De är studenter, sexslavar och hemmafruar och Peter Englund är med sedvanlig precision duktig på att hitta dramatiken i det lilla – och den övergripande historiens mikrohistorier. 

Olof Bärtås

Naket och rosa

Just nu visas utställningen ”A Doll’s House” av
Arvida Byström på Galleri Format.
Pressbild: Cian Burke

Konstnären Arvida Byström är multikreativ i hennes konst varvas foto, video, performance och skulptur. Nu kommer hon till Malmö med utställningen ”A Doll’s House” på Galleri Format på Claesgatan 14. Utställningen består framförallt av foto, där konstnären bland annat porträtterar sig själv poserandes med lifesize dockor i rosa bikinis, men också av videoverk. Som tidigare i Arvida Byströms konstnärskap utforskas femininitet, sexualitet, kroppslighet och kommersialism. Utställningen pågår fram till 11/9.

Esther Arndtzén

Framsidan till ”Liv Strömquists astrologi”
Foto: Arvida Byström/Nordstedts förlag

Liv Strömquist tar sig an astrologi

I morgon, 2 september, kommer Sveriges seriedrottning Liv Strömquist ut med sitt tionde seriealbum “Liv Strömquists astrologi”, en, enligt förlaget, astrologibok även för astrologihataren. Om inte vi hittar svaren om oss själva i astrologin tror jag att Strömquist kommer ge oss förståelse för vår samtid – med sin vanliga dos skärpa och humor. Jag kommer att bygga på min samling av Strömquists album, när studentekonomin tillåter.

Bianca Raffone