Lund vs Uppsala förtjänade större arena

- in Recension

Lund eller Uppsala – det är frågan. Eller icke-frågan, beroende på vem du frågar. På Lund Comedy Festival togs den uråldriga bataljen till scenen, och Lundagårds Clara Castenfelt lämnades road men med önskan om ett större slagfält.

I Piratensalen på Grand Hotel i Lund sitter det en mindre publik i blandade åldrar. Dock har de alla något gemensamt – de är blodtörstiga å stadens vägnar.

Uppsalagruppen Fyris Comedy har idag satt upp en interaktiv gameshow, Lund vs Uppsala, som programleds av Uppsalakomikern Anna Karlsson, och döms av Henrik Moberg. Frågor om allt mellan stadstrivia, konst, och musik kommer att ställas till publiken, som representerar Lund, och en mindre panel på scenen bestående av Uppsalabor aktiva inom hemstadens standup.

Publiken får hålla upp lappar med olika alternativ på för att svara, och alternativet som flest människor håller upp är det som gäller. Allt detta skedde till improviserade jinglar av musikern och komikern Elvira ”Gullis” Gullberg.

Jag har alltid tyckt om frågesport; särskilt om det bildas en sådan tävlingsinriktad osämja mellan lagen. Det är sen gammalt att två av Sveriges populäraste studentstäder – Lund och den där andra – är i en (mer eller mindre) lekfull fejd om vilken som är bäst. I salen är Lundensarna fler. Men om Uppsalaborna är så smarta som de säger så lär det väl inte vara ett problem, eller?

FEL. Det är en jämn match, där Uppsala till en början drar i väg i frågor om gatunamn i respektive stad och matematik, den sistnämnda i vilken jag var den enda i publiken som höll upp ett felaktigt svar. Aj.

Uppsalas panel, såväl som programledare Karlsson, blir desto malligare när de tävlar mot två frivilliga från publiken i att gissa AI-målade porträtt av offentliga personer. Vid ett tillfälle springer komiken och roddaren Clara Kristiansen upp på scenen i nunnedräkt, som i en feberdröm, och delar ut poäng i ett ’svara snabbast’- segment.

Lund vinner dock i slutändan, när det kom till att para ihop omformulerade textrader med rätt låt. Vem hade trott att Lund skulle koras till den bästa studentstaden till allsång av Fån’t ja en körv med Drängarna? Inte Uppsalaborna i alla fall.

Gullberg försökte även bygga en jingel baserat på min hemstad, men när jag svarade Stockholm så grimaserade hon och bröt tvärt av. Tack, skåningar, för att ni gör mig mer ödmjuk för varje dag.

Lund vs Uppsala, såväl som alla andra tävlingar med avstamp i gamla fejder, är ett otroligt roligt koncept. Just därför blev jag besviken på att gruppen fick en så liten yta att utföra tävlingen på. Till och med programledare Karlsson verkade känna att hon behövde lägga till ett extra skratt åt sina skämt, bara på grund av att salen inte rymde så många.

Det verkar som att Fyris Comedy tog med sig ett ambitiöst projekt till ett för litet rum. Kanske är det så att Lund vs Uppsala behöver mer tid att växa, eller att utformningen helt enkelt behöver fortsatt mindre, men mer entusiastiska, publikskaror. I slutändan vet ju vi alla hur denna gameshow slutar ändå. Suck it, Uppsala.