DEBATT: Vi sörjer, och vi är förbannade

- in Debatt

När de borgerliga partierna samarbetar med Sverigedemokraterna kommer de utsatta få det värre, skriver Smålands nations politiska ombud.

Årets val har inte varit ett rysarval, det har varit ett obehagligt val. Ett val där vi såg procentenheter sätta fascisterna vid makten. Under valvakan på Smålands Nation rann tårar ner för kinderna medan på TV:n ropades Jimmie Åkesson in för att hålla ett osammanhängande rabblande tal om hur proffsiga de är, medan Kristersson viker ryggen i ett pinsamt försvarstal för sig själv och säger att han har respekt för hur tonen har varit under valperioden samtidigt som Liberalerna viftar Prideflaggor, utan att nämna att de är redo att samarbeta med ett parti som vill förbjuda all transvård för personer under 25 år och göra bögtest på asylsökande. Vi har nu sett de borgerliga partierna visa sitt rätta blå-bruna ansikte: för att få igenom sin företagsvänliga politik är de beredda att slå sig i lag med världens största parti med uttryckligen nazistiska rötter – ett parti som skryter om hur lite de förändrats.
Vi på Smålands Nation sörjer med alla rasifierade som efter detta val kommer fortsätta utstå den eskalerande statliga rasismens våldsamma ansikte. Med alla de som frågar sig, kommer vi behöva fly en gång till nu? Var ska vi då ta vägen? Vi sörjer med alla transpersoner som kommer få än sämre tillgång till en redan nu förfärlig vård. Vi sörjer med alla kvinnor och människor vars rätt till trygga aborter återigen är hotad. Vi sörjer för de nedskärningar som drabbar vår välfärd, något som slår mot alla grupper mycket hårt. Vi sörjer för våra liv som förkortas av den obefintliga och oansvariga miljöpolitik som nu kommer genomföras för att fylla redan välfyllda plånböcker. Alla dessa saker är våldsamma angrepp som skördar liv och lämnar spillror, och ett angrepp på en av oss är ett angrepp på oss alla. Detta sörjer vi, och vi är förbannade.
Även om den politiska situationen är extrem, finns det en sak vi kan göra både åt den och åt den rädsla vi känner för samtiden och framtiden. Det är att organisera oss i fackförbund, i aktivistgrupper, i partier, i lokalföreningar, i studentnationer eller kulturföreningar, på alla sätt vi kan. Genom att bygga en rörelse där vi tar hand om varandra, parallellt till deras våldsamma och hierarkiska samhälle så ser vi att vi varken är ensamma eller svaga. Vi på Smålands är stolta över att ha skapat en fristad där människor kan vara sig själva och veta att vi har varandras rygg. Men våra fristäder är inte självklara, så nu är det viktigare än någonsin att stå upp och utan dubbeltydigheter säga vad vi ser och vad vi vill. Vi kan inte nöja oss med att mosha och visa kuken, det är dags att kämpa och slåss inte bara för att hindra varje jävel som vill ta vår fristad ifrån oss, utan för att göra den till hela världen.
Smålands Nation är, har varit och kommer förbli en röd flamma i ett annars grått Lund. Detta går ut till dig som är rädd för det som händer efter valet. Hjälp oss sprida elden och att bygga upp vårt parallellsamhälle tillsammans.
Kampen fortsätter.
Musik och politik, kärlek och revolt!
Hedvig Sävenryd & Sanna Amberg, Politiska Ombud på Smålands Nation
Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna. Instruktion för replik finnes här.