Kakaokupp mot Botaniska trädgården: ”Folk stjäl jättemycket från oss”

- in Aktuell, Nyheter

Lunds botaniska trädgård har utsatts för skadegörelse och flera stölder sedan en tid tillbaka. I mitten av december 2022 knycktes två kakaobönor från växthuset.

Någon gång mellan den 10 och 11 december blev två kakaobönor stulna från Botaniska trädgården. En eller flera okända gärningspersoner ska ha ryckt ner frukterna från kakaoplantan inne i växthuset. Enligt Nina Hult, koordinator vid Botaniska trädgården, ska kakaobönorna ha varit väl synliga och relativt lättåtkomliga.

– Det är det som är hela grejen, att man ska se dem. De hade ryckts av. Det är två mogna, jättefina frukter som alla besökare kan titta på som nu är borta, berättar Nina Hult.

I samband med stölden ska även en bit av kakaoträdets stam ha skadats. Även ett träd ute i trädgården ska ha skadats vid samma tillfälle då en gren sågats ner.

Vad tror du är motivet bakom kakaostölden?

– Jag tror att de är väldigt populära. Tittar man på nätet så ligger torkade kakaobönor runt 400 kronor, säger Nina Hult.

Så det var ingen som ville göra choklad hemma?

– Det är väldigt mycket arbete och svårt att göra hemma. Så skulle man stjäla kakaofrukter av den anledningen är man nog inte särskilt påläst.

Kakaokuppen är dock bara en av flera brott som drabbat Botaniska trädgården. Lundagård har tidigare rapporterat om en stöld av vinblad och vaxbönor, och Nina Hult berättar att såväl suckulenter som frukter frekvent faller offer för tjuvaktiga besökare.

– Folk stjäl jättemycket från oss. Det är sådant vi inte kan ersätta. Vi har ett fröutbyte där vi byter fröer med hela världens botaniska trädgårdar och eftersom vi får växterna som frön tar det flera år innan det blir någonting, det ligger enormt mycket arbete bakom.

Beträffande kakaobönorna så upprättade Botaniska trädgården en polisanmälan om stöld och skadegörelse men på grund av avsaknad av spår inleddes aldrig någon förundersökning. Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund, konstaterar dock att kakaotjuvar är en relativt ovanlig företeelse.

– Vi har inte sett någon trend av att gärningsmän är speciellt intresserade av kakaofrukter.