Mellovinnarens oväntade hyllning till lundadoktoranden

- in Aktuell, Nöje

Mellostriden får en ny vändning. Nu hyllar vinnaren Loreen lundadoktoranden David Alcer – trots att han saboterade hennes nummer.

I lördags (11/3) var det final i Melodifestivalen, och storfavoriten Loreen vann med 177 poäng. Det är andra gången som Loreen ska representera Sverige i Eurovision Song Contest, som i år hålls i engelska Liverpool.

Loreens uppträdande med låten “Tattoo” fick mycket uppmärksamhet redan i Melodifestivalens fjärde deltävling, inte bara för sångens eventuella kvalitet, utan också för att scenen stormades av flera miljöaktivister. 

Den aktivist som lyckades ta sig upp på scen var David Alcer, 27 år gammal och doktorand vid Lunds universitet, som avbröt uppträdandet genom att ställa sig på scenen med ett plakat kring återställning av våtmarker. 

Jag förnekar brott eftersom vi befinner oss i en klimatkatastrof, förklarade David Alcer sitt ställningstagande för Lundagård.

Stormningen av Melloscenen väckte mycket uppmärksamhet, och Lunds universitet fick efteråt ta emot många arga mejl från tv-tittare som upprördes över att David Alcer fick fortsätta sin tjänst på universitetet.

”Har en son som planerat att studera hos er till hösten men han kommer nu att välja annat universitet då han inte kan försvara universitetets doktorand. Om doktorand avskedas kommer han plugga på LU”, skrev en person.

Någon som inte är lika arg är Loreen själv. I en intervju med SVT Kultur inför finalen uttryckte Eurovisionveteranen i stället respekt för David Alcers scenstormning.

– Vi ska veta det att det behövs folk som säger sin mening, säger schlagerdrottningen till SVT och fortsätter:

– Så länge det är konstruktivt och inte våldsamt, för det funkar och jag tror att det påverkar människor ännu mer.