Lundasfinxerna försenade – väntas först till hösten

- in Aktuell, Nyheter

Den andre november 2021 togs de fyra sfinxerna ned från Universitetshusets tak. Nya sfinxer planerades lyftas upp inom ett år. Nu meddelar Statens fastighetsverk att planerna har försenats.

En av sfinxerna som lyfts ner i
november 2021.
Foto: Alexandra Roslund

Ovanpå Universitetshusets tak skådar vanligtvis fyra sfinxer ned på förbipasserande. Men efter en statusinventering av husets fasader, genomförd av Statens fastighetsverk (SFV) 2021, konstaterades det att de var i dåligt skick och behövde bytas. 

Sagt och gjort: den andre november 2021 lyftes de ner. Karl-Johan Neldeborn, projektledare på SFV, uppgav i samband med detta att det fanns en ungefärlig tidsplan: 

– Förhoppningsvis blir det nya sfinxer inom ett år, det är planen.

Men den som slängt en blick upp mot Universitetshusets tak har lagt märke till att där står inga sfinxer ännu. Detta är på grund av att de är försenade, eftersom det fortfarande är oklart hur ordern på dem ska se ut. 

Universitetshuset, och därmed även sfinxerna, ägs av SFV. De ska som statlig myndighet göra inköp via offentlig upphandling. Det innebär att inköp gjorda av SFV ska vara tillgängliga för samtliga aktörer på marknaden att göra anbud på. Den leverantör som gör bäst anbud väljs sedan av SFV.

I fallet med lundasfinxerna berättar nu Karl-Johan Neldeborn för Lundagård att underlaget till denna offentliga upphandling inte är fastställt än. 

– Det tar längre tid än väntat, säger han. 

Han menar att man fortfarande gör tester för att säkerställa att sfinxerna håller så länge som möjligt. De gamla stod på taket i 30 år. Målet för de nya är mycket längre än så.

– De nya ska stå där i minst hundra år, säger Karl-Johan Neldeborn.

Den nya förhoppningen är att sfinxerna ska komma på plats på Universitetshusets tak under hösten 2023.