Facket varslar om strejk – skånska tåg kan påverkas

- in Nyheter

Fackförbundet Seko meddelar att bland annat tågförare kan gå ut i strejk med start den 11 maj. Anledningen är strandade förhandlingar med arbetsgivaren Almega tågföretagen.

Det rapporterar Sydsvenskan och TT. Seko, Service- och kommunikationsfacket, meddelar att de planerar ta ut 1 200 medlemmar i strejk. Medlemmarna tas ut i olika omgångar. Första omgången är den 11 maj, det andra sker den 15 maj och det tredje den 18 maj. 

Om strejken verkställs kan samtliga Öresundståg från Malmö påverkas från den 11 maj. Seko-medlemmar som är lokförare på Transdev, som kör Öresundstrafiken och därmed Öresundstågen, går ut i strejk från och med då. 

– Sjävklart, om vi tar ut våra lokförare i strejk så kommer tågen att påverkas. Men det är ännu oklart i vilken omfattning, säger Daniel Abalo, ordförande för Seko klubb Öresundståg till Sydsvenskan. 

Pågatågen kan påverkas från den 18 maj. Då tas lokförare som kör för VR Sverige ut i strejk, vilket är bolaget som är operatör för pågatågen. Även SJ, Green Cargo och MTR Tunnelbanan i Stockholm innefattas i strejken. 

Strejken är en följd av strandade förhandlingar mellan Seko och Almega tågföretagen. Sekos medlemmar önskar stopp för senare schemaändringar än 14 dagar i förväg. De söker också arbetstidsförkortningar.

Till Sydsvenskan säger förbundsdirektör på Almega tågföretagen, Pierre Sandberg, att de inte kan möta de krav Seko ställer, men att de gärna möts i förhandlingarna. 

– Vi kan kompromissa inom det möjligas gräns, säger Pierre Sandberg.

*I en tidigare version av artikeln stod det att Transdev ägde Öresundstågen. Transdev kör endast Öresundstågen.