Hämndens dag i Lundagård: ”Det ska de ha!”

- in Nyheter

Ibland måste man slå tillbaka, få ut sin hämnd. Det menar i alla fall NATU-kollegiet, som den näst siste april varje år låter medlemmar, förmän eller till och med konkurrenter i Lunds nationer att ta ut sina aggressioner mot de högre upp i hierarkin, kuratelen.
– Det är ett bra sätt för förmännen att få ut sina frustrationer, säger Linna Fogelberg, 24, medlem i Sydskånska nationen.

10 kronor för att kasta, 15 kronor för att mula. Så står det på lappen som arrangören NATU, ett underkollegium till nationssamordnaren Kuratorskollegiet, satt ut bredvid de många papperstallrikar med grädde på. Under en halvtimme per nation kan vem som helst köpa ”pajerna” för att sedan ta ut sin frustration mot kuratelen.

– Det ska de ha!, menar Linna Fogelberg, 24, medlem i Sydskånska nationen, och fortsätter:

– Man får ge igen lite på att de får bestämma så mycket.

Östgöta nations proqurator ekonomi Adam Petersson, 22, proqurator social Joar Cook Sollgard, 26 och qurator Tilde le Clercq, 22, är dock inte sura. De menar att Kuratelen har förtjänat sitt straff.

– Det är nog bara generell frustration. Alla små grejer, de sparkar uppåt, säger Tilde le Clercq, 22.

Men det är inte bara pajkastning och hämnd som gör Näste-siste aprillekarna 2023 till en speciell dag för Lunds nationer. För även om kuratorer får utstå mycket under dagen så försonas de med övriga medlemmar i den prestigefyllda dragkampen.

– Alla har sett Squid Game, ropar en av de tolv tävlande i Östgöta nation samtidigt som deltagarna greppar repet i sina händer.

På andra sidan står de grönklädda och ansiktsmålade (dock inte av grädde) deltagarna från Kalmar nation och gör sig redo. Axel Muren, 21, skrapar undan lite grus från marken med sina skor för att inte halka.

– Vi har vunnit sju år i rad, berättar han.

– Det är nog mer än så vid det här laget, konstaterar lagkamraten Thorsten Busch, 28.

Matchen vinner Kalmar relativt enkelt med 2-0 och efteråt berättar Thorsten Busch att deras framgångsrecept finns att hitta en gammal tradition.

– Vi har en hemlighet. Det var en gammal gammal kalmarit från andra världskriget som blev serverad gratis tårta av Kalmar Nation innan dragkampen, säger han och fortsätter:

– Och han var så jävla hyped så han gjorde ett stipendium. Så varje år går vi och äter gratis tårta innan dragkampen och då får vi skitmycket folk.

Kalmar nation drar för glatta livet.
Foto: Elmer Rikner