Inom fyra väggar

I en samtid som hela tiden delas, dokumenteras och publiceras blir utrymmet för ohämmat beteende allt mindre. Då får hemmet och dess trygghet bära alla våra hemligheter och konstiga egenheter.

Budget-martini

Mitt i särklass mest kritiserade beteende är att jag dricker olivspad. Jag bälgar i mig det. Folk verkar dock tycka att vad jag gör är smutsigt? Därför sker det numera mest när ingen ser på innanför hemmets fyra väggar. Sältan kurerar även den ovärdigaste av bakfyllor. Och att minska matsvinnet kan väl ­ingen vara emot? Mer budget-Dirty Martini till folket!

Vera Svahn. Foto: Saber Malmgren

Husdrömmar

Det finns inget bättre än att ligga i sin lilla, lilla lägenhet och drömma sig bort till bättre boendetider. Hemnet är en honungsfälla för oss som ständigt faller för eskapismens lockelser. Hur hade livet sett ut i en gammal småländsk prästgård? I en isolerad stuga i hjärtat av de norrländska skogarna? Bara fantasin (och Hemnets filter-funktioner) sätter gränserna.

Den skamliga kroppen

Jag kommer aldrig sätta min fot på ett gym. Att ligga och gosa sig i andras kroppsvätskor, röd i ansiktet av ansträngning, är något jag helst undviker. Tur då att vi har Youtube och vår allas Yoga with Adrienne. Ingen annan än hon ska behöva se mina stela solhälsningar! Träning, det görs bäst hemma, bakom fördragna gardiner. 

Vera Svahn

Dubbeltrubbel-podd

I Dubbeltrubbel-podd babblar Färska Prinzen och Anton Magnusson på ett sätt som är unikt malmöitiskt. Ingen blödighet, bara en rolig, något hotfull stämning. Till skillnad från andra ”vi är två roliga killar, låt oss starta en podcast”-poddar är den genuint rolig. Man känner sig inte ensam i sitt hem med Prinzen och Magnusson.

Dante Löfmarck. Foto: Johanna Nilsson

Excentrisk inredning

”Mitt hem är min borg” säger britterna. Varför inreda den tråkigt? Smäll upp ett kolossalt krucifix. Täck en vägg med obehagliga masker. Tittar man runt i sitt hem ska det vara en explosion för sinnena. Om någon ny kommer på besök kan du roa dig över reaktionen på att, till exempel, en grävlings anatomi får ta upp en halv vägg. 

Leevi and the leavings

Leevi and the Leavings var ett legendariskt finskt band. Få vill dock höra mig ensam sjunga med i låtar jag fonetiskt memorerat. Det får ske i hemmet än så länge. Men börjar tillräckligt många älska dem slipper jag skämmas då mitt omdöme sviker mig och jag sätter på dem utanför hemmets väggar. ”Rin Tin Tin” är en bra ingång.

Dante Löfmarck

Stör ej

Det som man bara förkovrar sig i när man inte kan bli upptäckt kommer i två former. Det första är det som man bara vill sitta i själv utan att motivera det. De senaste veckorna har jag spelat inläsningarna av Annika Thors flickböcker om Steffi som anländer till Göteborgs skärgård från Wien tillsammans med sin lillasyster på 40-talet – de fyra böckerna har precis allt.

Hedda Älveby. Foto: Saber Malmgren.

Skämskudde

Näst på tur kommer det som man inte har någon aning om hur man överhuvudtaget skulle motivera – den som man behöver en liten skämskudde för att prata om. Just nu bor Kristina från Duvemåla där. Eftermiddagen detta skrivs har jag lyssnat på ”Jag har förlikat mig till slut” närmare tio gånger och är alldeles lycklig.

Stör mig gärna

Det jag allra helst gör när lägenheten står tom är att gå därifrån. Jag är inte mer avancerad än så att jag avskyr att vara själv. Jag hade velat kunna bulla upp mig i sängen, väldoftande efter en dusch i många steg, men det spritter när det är så där ensligt och tyst, när inget stör.

Hedda Älveby