Lundagårds studentlivs-ABC

- in Guider

Vad betyder egentligen sexa? Vart ligger sjön Sjøn som alla pratar om och vad är en inspektor? Det kan vara svårt att förstå alla nya ord när man flyttar till en studentstad så här kommer ett litet ABC för att förenkla din första tid i Lund.

A – Ariman(s). En lundainstitution där du kommer för att äta en kaka eller dricka en öl och titta på tweedklädda män som spelar schack vid fönsterborden. Och ja, det luktar märkligt, men det är en del av charmen.

B – Botaniska trädgården. En oas i det myllrande studentlivet. Höjdpunkten är våren i Botan när trädgården kryllar av studenter som tar bilder med tulpanerna och magnolian.

C – Challes. Den lilla minilivsen och pizzerian vid Malmö nation. Hit släpar sig boende på nationerna i närheten när behovet av pizza blir allt för stort, eller när mjölken är slut och den kullerstensbeklädda vägen till Mårtenstorget känns allt för lång.

D – Delphi. Ett av AF Bostäders boenden som egentligen är väldigt fint och bra, men låt dig inte luras. Uppförsbacken från stan till Delphi är brutal och även en rutinerad lundacyklist kan jobba upp svett i den. Särskilt jobbig är den klockan är 02 och benen värker efter kvällens dans. Rekommenderas ej.

E – Efterfest. Går under namnet sexa i Lund. Du får fomo om du inte går på den, du ångrar dig om du går på den.

F – Falafel. Södra Skånes nationalrätt. Missa inte Lundagårds falafeltest som har både en del 1 och 2, eller testa dig fram till din favorit. Min favorit är den på Clemenstorget, eftersom man brukar få en nyfriterad falafel när man väntar på sin rulle.

G – Gasque. Teknologernas omskrivning av en sittning. Vanligtvis den avslutande sittningen på nolleperioden och då kan man se stora horder av teknologer driva runt i Lundagård eller uppe på LTH campus vid Gasquesalen. Kännetecken är vackra kläder och teknologmössa, som liknar en ”vanlig” lundensisk studentmössa men som har en liten tofs hängandes från sidan. Osäkra källor säger att bollarna som klär tofsens snöre kan ge indikationer på bärarens relationsstatus.

H – Hälsningsgillet. En mässa, vanligtvis i AF-borgen, där du kan träffa alla föreningar i Lund och samla på dig massa gratissaker. Det är ett underbart tillfälle att skriva upp dig på mer spex, föreningsaktiviteter och nationsengagemang än du någonsin kommer orka genomföra.

I – Inspektor. En äldre akademiker som övervakar en nations arbete och ser till att allt sköts ordentligt. Brukar kunna höja medelåldern på nationens sittningar och höjer alltid stämningen med ett tal om nationens historia och värderingar.

J – Juridicum. Juristernas institution, men frekventeras ofta av andra studenter som utnyttjar det centrala läget och att det finns en stämning av plugghets som gör att man bara måste fokusera därinne.

K – Karnevalen. Lunds folkfest som vart fjärde år intar staden på våren där studenter organiserar en vecka av festival som du inte vill missa! Nästa karneval går av stapeln först 2026, men förberedelserna börjar långt innan dess så håll ett öga öppet!

L – Lundagård. Sveriges äldsta studenttidning. Facklan i mörkret. Samlingspunkt för allt det intressanta i Lund. Papperstidningen kommer ut en gång i månaden men på webben kan du alltid hitta de hetaste nyheterna om studentlivet. OBS! ska inte blandas ihop med platsen Lundagård som är parken vid AF-borgen.

M – Mellanfest. Mellan sittningen och eftersläppet. En timme av: vem ska vi gå till?? Var tog min kompis vägen? Vi måste gå nu nu nu för att hinna tillbaka innan 23 när förköpet går ut.

N – Nation. Kanske inte lika vackra som palatsen i Uppsala, men källarlokalerna i Lund har ett rykte av att vara röjiga och roliga. Här kommer du antagligen att festa en del under dina lundaår. Men det är inte bara fest på nationerna. Det finns oftast idrottslag, spex, möjlighet att både äta lunch och middag samt att fler nationer har boende. Skriv in dig på en som du tycker verkar trevlig och byt till en annan om du känner att du inte hittat rätt.

O – Omtenta. Det lär hända. Det finns en skröna om att vid tionde omtentan ska du komma klädd i frack.

P – Parran. Studentboendet Parentesen är känt som stans stökigaste. Här kryllar det av studenter som är sugna på fest. Många lundastudenter har under sin tid hört frasen ”ska du med på efterfest på parran?”. Det innebär oftast dans på borden, att känna doften av kiss från de gemensamma duscharna och att Securitas gör ett besök en eller två gånger per kväll.

Q – Quratelet. En konstig stavning på Kuratelet, det vill säga de som är ansvariga för en nations styrning. Består ofta av en eller två heltidare som lever och andas nationsengagemang.

R – Rapsfält. Förbered dig på att ditt Instagramflöde kommer bestå av 75 procent gula bilder under några veckor i maj när rapsen blommar.

S – Sjön Sjøn. Den konstgjorda sjön vid LTH som du absolut inte ska bada i utan skor eftersom dess botten kryllar av cykellik. Om du är teknologstudent lär du behöva bada här både en och två gånger under din tid i Lund. För er andra håller jag tummarna för att ni slipper.

T – Tentaperiod. Veckan innan du ska ha tenta. Präglas av trötta ansikten, kopiösa mängder kaffe och ett och annat sammanbrott.

U – UB, Universitetsbiblioteket. Fint utifrån, rätt så fult inuti. Finns en fin sal som heter Tegnérsalen och den andas dark academia. Om du inte känner ett behov av att leva dig in i Den hemliga historien så kan jag varmt rekommendera att sitta i arkivrummet en trappa ned med pensionärerna. Där är det varm och snäll stämning.

V – Valborgshelgen. Består av Skvalborg, Kvalborg, Valborg och Finalborg. Den tappre försöker sig även på Katastrofalborg men som man hör är det ej att rekommendera.

W – Waterloo. En av alla schlagerlåtar du kommer att få höra om du går till Helsingkronas schlagerklubb en fredag. ABBA, Carola, Lena PH och deras bangers kommer att få dig att tro att du är på melodifestivalen. Du kommer garanterat gå hem med hes röst.

X – X-tra pris. För en student kan det vara viktigt att hitta rabatter och billiga varor men det är aldrig värt att vallfärda till Willys vid Kämnärsrätten om du bor nere i stan. Oavsett hur billiga kikärtor de har där.

Y – Yrvaken. Känslan på en 8-föreläsning dagen efter Metro, för de oinvigda är det Västgöta nations klubb och pub som på onsdagskvällar resulterar i trötta torsdagsmorgnar.

Z – Zoom. Något vi alla hoppas slippa för resten av vårt studentliv. Men om du ändå utsätts, glöm inte att stänga av micken när du ska prata om hur tråkig föreläsningen är med din sambo.

Å – Ååhhhfan det var inlämning i dag?

Ä – Äventyra. Något alla i Lund måste göra. Vare sig ditt äventyr handlar om att ta dig ut i Skånes natur eller om det är att tatuera dig eller byta utbildning så handlar studentlivet om att prova nya saker. Våga testa och om det blir fel så kommer du hitta något annat.

Ö – Ön Øn. Ön i Sjön Sjøn. Bara de allra modigaste vågar simma dit.

Artikeln publicerades ursprungligen den 26 augusti 2021.