Sisters before misters

- in Krönikor, Kulturkrönika

I en värld som hyllar romantisk kärlek, varför får inte vänskap samma erkännande? Det undrar Lundagårds kulturkrönikör Florencia Larrosa.

Självhjälpsbokshyllorna svämmar över av guider om att finna romantisk kärlek, att förbättra sitt flirtteknik och att gå från ett ”situationship” till ett ”relationship”. Men när det kommer till vänskap, hittar man knappt någon guide som hjälper en att hantera ens platoniska relationer eller som hyllar betydelsen som vänskap har i våra liv. Om det viktigaste i livet är att hitta kärlek, varför räknas inte vänskap som kärlek i samhällets ögon?

Visst finns det flera hyllningar till vänskap i den kulturella sfären. Jag har under de senaste åren läst många böcker om vänskap, som till exempel Rules for visiting av Jessica Francis Kane. I denna roman tar en kvinna ledigt från jobbet för att resa runt och besöka gamla vänner hon inte träffat på åratal. Under dessa resor kan hon komma ihåg en tidigare tid av sitt liv och inse att trots alla år som gått, finns det fortfarande saker som förblir detsamma. Ett annat exempel som belyser vänskapens natur är Pojken i randig pyjamas av John Boyne, som kastar ljus över den oväntade vänskapen mellan två pojkar under en av historiens mörkaste perioder. 

Det finns också en mängd mindre dramatiska exempel på vänskapens betydelse i livet. Tv-serier, sitcoms och filmer har ofta vänskap som en central del av handlingen. Ett exempel är filmklassikern Thelma och Louise och den hyllade serien ”Friends”. 

Att leka tillsammans trots olikheter, att stå sida vid sida trots alla utmaningar, att vara tillgänglig när den andra behöver en, det är väl verkligen en form av kärlek? 

I juni 2023 publicerade den amerikanska psykologföreningen, American Psychological Association, en vetenskaplig artikel om vänskapens betydelse i våra liv och dess positiva inverkan på vårt välmående och hälsa. En av artikelns underrubriker förklarar hur forskning visat att både vänskap och romantiska relationer påverkas av samma faktorer: kemi, intimitet och värme, vilka utgör grundpelare för att bygga stabila relationer. Denna synpunkt delas även av den svenske sociologen Mats Hilte, som i sin bok Den moderna vänskapen (2017), lyfter fram samma poänger. Så varför prioriterar vi den ena typen av relation över den andra? Varför klagar vi när vi är singlar och känner att ”ingen älskar oss”, när vi faktiskt har ett helt gäng människor som alltid står vid vår sida när vi behöver dem?

Vad kan vi då göra åt detta? Lösningen är faktiskt ganska enkel, även om jag måste erkänna att det kan vara lättare sagt än gjort. Vi borde ge vänskap samma prioritet som romantiska relationer. Vi bör fortsätta att umgås med våra vänner även när vi är nykära, visa intresse för deras välmående, vara öppna för att diskutera eventuella problem i relationen, och vi bör se till att våra vänner förstår hur viktiga de är för oss.

Man borde, helt och hållet, sluta se vänskap som något tillfälligt. För även om livet är flyktigt, är vänskapen konstant. Som Phoebe sa i ett avsnitt av ”Friends”: ”Boyfriends and girlfriends are gonna come and go, but this is for life”.