Månaden som gått: Swiftiefeber och civil olydnad

- in Månaden som gått

April är grymmast av månaderna, som T S Eliot så riktigt skriver. Så även i år. Lundagårds Maria Henricsson ser tillbaka på månaden som gått och minns en stökig Studentafton, ett hajpat albumsläpp och ett traditionellt fylleslag.

Ulf Kristersson borde åkt till Uppsala i stället 

Om du har missat att Sveriges statsminister har varit på besök i Lund så vet jag inte vilken sten du har levt under. Statsministeraftonen i Stadshallen skapade rubriker, debattinlägg och ilska från både det ena och det andra hållet. Vem hade kunnat ana att studenter som har blivit uppmanade att tänka fritt och förändra faktiskt försöker göra det? Jag hade blivit orolig om lundastudenterna hade suttit på sina händer och låtit kvällen passera obemärkt förbi. Ulf Kristersson själv var dock måttligt road och säger i en artikel i Lundagård att det var ”ovärdigt att förstöra mötet på det sättet”. Om det inte passar kanske statsministern borde ha åkt norrut och besökt Uppsala i stället. Där står det ovanför aulan i universitetshuset: ”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större”. Det verkar ligga mer i linje med vad Ulf Kristersson förväntade sig av aftonen, det vill säga slätstruket och intetsägande. Visst är Ulf Kristerssons vader stora, men störst av allt är väl ändå att tänka fritt? 

Taylor Swift är precis som oss

Den 19 april var en stor dag för alla störiga människor (jag och alla andra swifties). Taylor Swift släppte sitt elfte album med titeln The tortured poets department. En spontan gissning är att theasurus.com aldrig har fått så många klick som under den första veckan albumet var ute. Taylor Swift slänger sig med stora ord och komplicerade meningsuppbyggnader. Synd att hon var tvungen att låna estetiken från Lana Del Rey. Albumet innehåller texter som ”You know how to ball, I know Aristotle. Brand-new, full throttle. Touch me while your boys play Grand Theft Auto”. Imponerande att lyckas få in både Aristoteles och GTA i samma strof. Texten låter mer som något man råkar höra i pluggpausen på LUX än något skrivet av en grammy-vinnare. Men det ligger någonting studentikost över det hela, att ena sekunden diskutera en känd filosof och i andra berätta en udda anekdot från sitt sexliv. Hon kanske inte har studerat vid ett universitet, men hon är inte hedersdoktor för ingenting: Hon förstår sig på studenternas dualitet. Dessutom är det skönt att veta att ingen är immun mot den korta råttliknande, men karis­matiska, kille som delar av albumet handlar om. Taylor Swift är precis som de flesta ung­domar i dagens samhälle: En ­situationship-överlevare. Så om någon behöver ett album som kan trösta efter ett förhållande som inte var ett förhållande, men nästan, så har Taylor Swift din rygg (från sin privatjet).

Valle-B

Så avslutades den grymmaste månaden med årets, enligt min åsikt, bästa dag – valborg. Även känd som den enda dagen på året då hela Lund är uppe i ottan. Här behövs ingen akademisk kvart. Klara, färdiga, ta en plats i parken. Stadsparken kryllade i vanlig ordning av studenter i olika grader av berusning. Musik, skratt och en massa gratis krimskrams. Det blir inte mycket bättre än så för en student. Det här året fungerade till och med mobiltäckningen. Tack till alla som lade ut på sina instagram­stories, hade aldrig gissat att ni också var i parken annars. Trots att Parentesen var avstängd för efterfest så hindrade det inte studenterna, som vall­färdade till Park i stället. Ja, AF Bostäder, om ni stänger av ett studentområde så går vi till ett annat, det borde ni veta vid det här laget. Precis som Parentesenfesten 2022 stod det en dj på en balkong medan en hop av studenter stod på gården och gjorde något som nästan hade kunnat liknas vid att dansa. Ett perfekt avslut på en perfekt dag tills polisen kom – en helt vanlig valborg alltså. Grattis till alla er som lyckades klara er igenom parken, dagsfester, eventuella klubbar och efterfester. Till er andra: Bättre lycka nästa gång! Kom ihåg att det är ett maraton, inte en sprint.