Påsk och examen- det är tid för fest!

- in Nyheter

Feststämningen i Bologna är på topp och inte är det bara för att det vankas påsk, nej vissa studenter har i dagarna extra mycket att fira.Som jag skrev för ett tag sen så såg jag studenter med kransar som fick konfetti kastat på sig. Det rörde sig om examenstider. Av någon outgrundlig anledning så har denna företeelse inte minskat utan snarare intensifierats den senaste veckan. Jag skulle tro att examenstiderna här når sin höjdpunkt. Vad jag av mina ögonbetraktelser har kunnat förstå så går det till som så att studenterna får en och en gå in och försvara sitt examensarbete hos sin professor. Utanför väntar släkt och vänner och när förhöret är avslutat så väntas en nollningslik eller möjligen studentdagslik dag. Den nyutexaminerade, ”dottore” eller ”dottoressa”, får uppdrag av de mest bisarra slag och detta gärna ackompanjerat av en utklädnad. Idag såg jag en kille, som förutom den obligatoriska kransen, bar ett par skor runt knäskålarna. Jag har även sett någon som lekt ”tiggare”, en som ville få ett förkläde signerat, en som tvingades sjunga på ett torg, ja ni förstår, det är ganska olika aktiviteter som väntar den nykläckte arbetsföre personen. Men mitt intryck är att trots det något underliga och stundtals omotiverade upptågen så verkar de gamla studenterna glada att få en stund i rampljuset tillsammans med sina nära och kära.

Så nog för att de examensfärdiga studenterna får fira, men jag känner att det är hög tid att ta lite påskledigt för min del. Idag så hade jag min sista lektion nu ska jag gå in i påsktrans. Ett tag funderade jag på att köpa en ”Colomba”, en påskkaka som man äter här. Men mina tidigare erfarenheter av diverse bakverk i Italien är att de är måttligt smaskiga, så jag tror att jag satsar på ett stort chokladägg istället. Tyvärr hittade jag bara ett med Pokémon- tema och det kändes inte riktigt som att jag var i den tilltänkta målgruppen. Jag kan väl tillägga att det lockade mig inte heller, men jag fortsätter chokladäggsjakten!

Imorgon ska jag äta middag med mina ”gamla” kursare från italienskan. Jag tänkte försöka mig på att göra en äppelkaka för att stoltsera lite med en svensk delikatess. Dock är det inte så lätt att hitta bakingredienser här, av någon anledning så väljer de gärna att sprida ut socker och mjölavdelningarna i olika delar av affären och sen ska man lyckas hitta rätt mjölsort, ja jag får helt enkelt hoppas att jag har uppfattat mjölkoderna riktigt. Nästa gång väntar en pajrapport!