En stad att leva ut och gräva ner sig i

- in Julkalender, Krönikor
@Virve Ivarsson

Ibland slår det mig hur lite jag vet om staden där jag bor. I en värld med så snabb personomsättning som studentvärlden i Lund är känslan av historielöshet kanske inte så konstig.

Men just därför ville vi i årets julkalender nagla fast några av de karaktärer som gör dagens Lund till vad det är. Och kanske på köpet få ett hum om vad det egentligen är för stad vi hamnat i.

Jakten på Lund startade med edilen som liknande Lund med vilda västern och slutade med stadens egna Indiana Jones. Vi träffade bland andra kvinnan som dras till vägglössen som andra skyr, en revolutionssugen cykeldoktor och killen som bar en hajmössa i sex veckor. Personer som får mig att undra om Lund uppmanar till det galna i oss.

Jag har studerat en termin i Stockholm, och även om det inte var något fel på studierna kände jag mig aldrig uppmuntrad till galenskaper.

När jag sedan bytte från Stockholm till Lund undrade många varför. ”Stad som stad”, sa de. Men är det verkligen så?

När Erik Sönegård fick frågan om han skulle vågat bära hajmössan i sin hemstad svarade han:

”Jag hade blivit släpad i tjära! Det skulle inte ha blivit accepterat hemma, men i Lund får man tillfälle att leva ut sig själv.”

Shackspelare, engagerade kuratorer och gatumusikanter vittnar om att Lund också är en fristad för de som vill gräva ner sig i sina hjärtefrågor.

”I Lund blir man bedömd för vad man kan och inte för hur man är klädd”, säger professorn Per Lindström.

Kanske är Lund varken bäst på shopping eller bostadsbyggen och vissa mörka kvällar håller jag med Patricia Fülöp om att ”en halv dag i Lund räcker”. Men staden rymmer också, precis som nationskuratorn nämner, många möjligheter utöver studiernas bubbla. Jakten på kärnan i Lund är bara påbörjad. Men jag ser det som ett gott tecken inför framtida studier att vi befinner oss i en stad, där du kan skriva varje tentamen i hajmössa.