Brev till nya rektorn

- in Ledare
@Lundagård

Vid årsskiftet slutar rektor Göran Bexell. Efter en lång och snårig process står det snart klart vem det blir som efterträder honom.

Det här brevet är till Lunds universitets nästa rektor.

Hej rektorn. Grattis till ditt nya jobb. Verkligen.

Kommer du ihåg Average Joe? Dokusåpan där några nördiga killar fick chansen dejta en vacker fotomodell – allt för att i slutet av serien bli brädade av en mindre armé modell-killar med tvättbrädsmagar och perfekta leenden.

I Lund kör vi vår egen variant. 15 kandidater sökte jobbet som rektor och efter månader av vånda stod det äntligen klart vilka som gick vidare. Men av de fem kandidater som valdes ut för intervju hade bara två sökt jobbet från början. Resten dök upp så där snopet i slutet av spelet.

Rektorsvalet är uttagningen som får Idol-juryn att framstå som en enkel match. Men medan juryn i Idol måste haspla ur sig sina motiveringar på bästa sändningstid är hemlighetsmakeriet desto större i universitetsvärlden.

Bästa nya rektor, allt detta har du nu gått igenom och det är bara att gratulera. Det är ett speciellt universitet du snart kommer att leda. Det kan verka konservativt och lite mossigt, men Lunds universitet är något alldeles extra. Lova att ta väl hand om det.

Här är fyra råd på vägen:

1. Glöm inte studenterna. Universitetet sysslar inte bara med forskning. Låt dig inte förblindas av de stora orden om världsledande forskning och internationell prestige. Din företrädare tog initiativet till RQ08, Research Quality Assurance for the Future, en stor utvärdering av forskningen vid Lunds universitet. Det var ett fint initiativ vars resultat ger oss all anledning att vara stolta. Men nu väntar vi på EQ09, Education Quality Assurance for the Future. Det är dags att börja drömma även om världsledande utbildning. Kom ihåg att det alltid börjar med en nyfiken student.

2. Lyssna. Universitetet är inget företag. Du är ingen vd. Bara för att du själv har varit student en gång betyder det inte att du inte behöver lyssna på dem som pluggar på universitetet idag. Nej, du vet inte redan hur det är.

3. Var humanist. Du har själv en bakgrund från de hårda vetenskaperna men kom ihåg att universitet inte bara handlar om teknik och naturvetenskap. Du är rektor även för em som valt att läsa historia, språk och filosofi. I en tid där allt som tycks räknas måste gå att mäta kvantitativt behövs humaniorans förkämpar mer än någonsin.

4. Var queer. Det ryktas att du är en man. Igen. På mer än 350 år är Göran Bexells företrädare Boel Flodgren den enda kvinnan som lyckats ta sig in i vita huset. Rollen som rektor är så förknippad med en man att det blivit svårt att ens föreställa sig en kvinnlig rektor. Hundratals år av manligt ledarskap har satt sina spår så var snäll och bespara oss ännu ett. Vad sägs om att byta ut den där tråkiga byråkrat-blåa färgen universitetet marknadsför sig med mot någon piffigare kulör? Universitetet skulle må bra av bli lite mer rosa.

Vänliga hälsningar,

Emma Svensson

Biträdande redaktör