Coronaviruset – nu måste universitetet agera

- in Nyheter

Precis som universitet världen över måste nu Lunds universitet agera. Strömmade videoföreläsningar och en framflyttning av terminen, är två av många saker som bör göras. Det menar lundastudenterna Ludvig Divander och Annelie Erlingstam.

Igår fick alla studenter vid Lunds universitet veta att en student har smittats av COVID-2019. Studenten i fråga visade fyra dagar efter att ha kommit tillbaka från en resa i norra Italien.

Universitetet bör genast initiera förebyggande åtgärder för att förhindra ytterligare spridning av viruset. Vi har två förslag. För det första bör universitetsledningen redan i dag instruera samtliga institutioner att förbereda sig inför att universitetet stängs ner. Föreläsningar kan och bör dock fortsätta i form av strömmade videoföreläsningar. Skolor och universitet i Kina har varit stängda i flera veckor men lektioner har återupptagits med hjälp av strömmade föreläsningar. Om Kina kan klara det så kan ett av världens mest uppkopplade länder också klara det.

För det andra bör universitet utreda möjligheten att snarast stänga ner och skjuta fram terminen en vecka. Detta skulle ge sjukvården och myndigheter andrum och tid att göra en bedömning av situationen. Om den insjuknande personen hunnit smitta flera i sin omgivning, som i sin tur spridit det vidare, är det viktigt att stoppa den exponentiella spridningen. När en smittad individ förstått att hen är smittad, kan det då vara försent? Ska vi låta individer ansvara för att bedöma huruvida det går bra att ta sig till skolan, när det finns högre instanser som har möjlighet att påverka utfallet? Vi får inte tappa kontroll över virusets spridning.

Lunds universitet måste visa handlingskraft och ledarskap. I en situation betingad av så många okända variabler är det bättre att vara på den säkra sidan.

Ludvig Divander
Annelie Erlingstam
Studenter vid Lunds universitet