Smålands nation går med i KK

- in Nyheter
@Lundagård

Smålands ansöker om provmedlemskap i Kuratorskollegiet, KK. Det stod klart sent i går kväll. Provmedlemskapet omfattar ett halvår.

I går kväll återupptog Smålands nation sitt ajournerade nationsmöte. Mötet varade i hela fyra och en halv timme.

– Diskussionen gick mycket fram och tillbaka, säger Smålands nationsombud Magdalena Koraszewska.

Slutligen valde en stor majoritet av mötesdeltagarna att Smålands ska ansöka om provmedlemskap i samarbetsorganet KK, där övriga tolv nationer ingår.

– I det här läget kändes det som att vi inte hade något annat val, säger Magdalena Koraszewska.

Hon tror inte att reaktionerna på beslutet kommer att vara rakt igenom positiva på Smålands.

– Jag tror inte att någon är överlycklig efter det här beslutet.

Går inte med i AF

Ett provmedlemskap i KK innebär inte att Smålands kommer att vara uttaxerad huvudman i Akademiska föreningen, AF.

– Absolut inte som det ser ut nu. Dessutom har man ett år på sig sedan man blivit medlem i KK att ta ett sådant beslut. Vi tänker nyttja den tiden, säger Magdalena Koraszewska.

Hon poängterar att de behöver tänka över ett sådant beslut och att de har ett och ett halvt år på sig att bestämma sig, inklusive prövotiden på sex månader.

Bästa av situationen

Nu råder bråda dagar för Smålands. Magdalena Koraszewska försökte redan i morse att få tag på KK för att meddela nationens beslut.

– Allt måste vara färdigt till nästa termins början, så att vi kan ge korrekt information till våra nuvarande och blivande medlemmar, säger Magdalena Koraszewska.

Hon ser inte negativt på resultatet av gårdagens nationsmöte.

– Nu gäller det att göra det bästa av situationen. Det är viktigt för nationens skull att vi känner att vi gjort rätt.

Innebär detta att Smålands medlemmar kommer att komma in som vanligt på de andra nationerna från och med nästa termin?

– Alla antar det. Jag håller just nu på att försöka få tag på tillståndsenheten i Lunds kommun. Vi har ju utgått från att ett provmedlemskap skulle göra så att vi räknas till KK, men det är egentligen bara nittio procent säkert att de ser det så.

Smålands väntar besked från tillståndsenheten under dagen.

– Det här är det allra viktigaste för våra medlemmar, säger Magdalena Koraszewska. Annars är vi tillbaka på noll. Det här är ett måste.

Tidigare medlem

Smålands har vid ett flertal tillfällen varit medlemmar i Kuratorskollegiet sedan de lämnade sammanslutningen i mitten på 1970-talet. Så sent som i oktober förra året röstade Smålands nationsmöte för ett medlemskap i KK, men på nästkommande möte hade medlemmarna ändrat åsikt och anslutningen uteblev.

Nu görs alltså ett nytt försök. Efter att provmedlemskapets sex månader gått ut kommer KK att rösta om permanent medlemskap för Smålands nation.

Läs mer om Smålands turer med KK här.

Text: Ida Gunnarsson