Högskoleverket sågar ranking

- in Nyheter
@Lundagård

Att Lund enligt rankinglistor är ett av världens hundra bästa universitet ger inte Högskoleverket mycket för. De menar i en ny rapport att dagens rankinglistor knappt ger någon information alls till studenterna.


Högskolverket skriver i rapporten att mycket information om den svenska utbildningen redan finns och att frågan är i vilken mån studenter är intresserade av förenklad information i form av topplistor. En utveckling av ett svenskt system för ranking borde därför ske i samråd med studenterna, skriver man.

”Detaljerad info viktig”

Marisol Was, ordförande för Lundaekonomerna uppfattar att studenterna är intresserade av rankinglistor.

– Det finns ett stort intresse, framförallt bland ekonomer men också bland andra studenter. Men det är viktigt att rankinglistorna inte bara är enkla topplistor utan att de kan innehålla mer detaljerad information, som till exempel studenternas åsikt om utbildningen, säger Marisol Was.

Hon menar att det i dag är lite dåligt med information om kvalitet när man ska välja utbildning.

– Jag tror att studenterna skulle uppskatta ett genomarbetat rankingsystem. Det finns ett behov av en officiell ranking gjord av någon som har resurserna att göra det på ett tillförlitligt sätt, säger Marisol Was.

Litet informationsvärde

Den vanligaste typen av ranking internationellt är att olika lärosäten jämförs efter ett antal bestämda kriterier. En metod som Högskoleverkets rapport är kritisk till. Främst eftersom olika utbildningar inom ett och samma lärosäte kan skilja sig mycket vad gäller kvalitet och att informationsvärdet av ett sådant system därför är litet.

– Om rankningen ska underlätta studenternas val måste den innehålla information som är relevant och allsidig och som tydligt visar kvalitetsskillnaderna. Därför är det bättre med mångdimensionella rankningar, gärna interaktiva, där studenterna själva kan välja vilka kriterier som är viktiga och relevanta för dem, skriver Anders Flodström, universitetskansler och chef för Högskoleverket, i ett pressmeddelande.

Leijonborg vill ha ranking

Det var i maj i år som regeringen uppdrog åt Högskoleverket att undersöka olika system för ranking av utbildning. Detta eftersom Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg vill införa en ranking av högre utbildning i Sverige.

Text: Viktor Ström