Teknologer tältar temporärt

- in Bostad, Kår, Nyheter
@Lundagård

I bostadskrisens Lund räcker kårer och nationer ut en hjälpande hand till studenter utan valmöjligheter.

Martin Andersson är en av de studenter som fått en långt ifrån perfekt start på terminen. Utan bostad bor han nu i ett tält på LTH:s campus och har redan fått jacka och andra kläder stulna.

– Det känns riktigt tråkigt. Man vill ju ha allting annat klart när man börjar plugga, säger han.

Det är en svår bostadssituation som möter många nya studenter i Lund. Med rådande lågkonjunktur är det fler än vanligt som söker till högre utbildningar och Lunds universitet tar i höst emot rekordmånga internationella studenter.

Från tält till soffa

Därför har Teknologkåren rest två tält på campus och ställt kårhuslokaler till förfogande för teknologstudenter som har svårt att hitta bostad.

– Tälten rymmer åtta personer vardera och de studenter som bor där har tillgång till kårhusets lokaler dygnet runt med duschar, kök, umgängesrum och en plats att låsa in sina saker, säger vice kårordförande för Teknologkåren, Kristoffer Danielsson.

– Det är inte tänkt att någon ska behöva bo i tält i mer än två nätter utan vi jobbar aktivt med brev till gamla alumner och ber de som har möjlighet att låta en ny student sova på deras soffa ett tag, fortsätter Kristoffer Danielsson.

Symbolisk hyra

Tälten ska finnas till hands i två veckor och studenter som bor där betalar en symbolisk hyra på tio kronor per natt till Teknologkåren. Efter två veckor så hoppas Christian Nilsson att ingen ska behöva bo i tält längre.

– Det är ingen optimal lösning men jag är positivt inställd till att vi kan hjälpa alla studenter att i alla fall hitta en soffa att sova på. Det är många som tycker att det är ett kul initiativ, men vi har också haft folk som reagerat på att det ska behöva gå så här långt. Det behövs definitivt mer studentbostäder i Lund, säger han.

Bra initiativ

Martin Andersson är en av de studenter som inte lyckats hitta en bostad till terminsstarten och har en plats i Teknologkårens tält.

– Just nu så finns det inte så mycket att välja på. Om en vecka så kan jag bo hos en kompis men för tillfället så har jag inga andra alternativ. Jag såg på Teknologkårens hemsida att det fanns tält att bo i och jag tycker att det är ett bra initiativ av kåren.

Martin fick både jacka och tröja stulna när han skulle gå och handla men den hårda starten till trots ser han positivt på studierna.

– Klarar man det här så borde allt det andra inte vara något problem.

text lukas savetun
foto daniel ekbladh