Mycket slit bakom världsvan teater

- in Kultur & Nöje

På söndagskvällen var det premiär för The Importance of Being Ernest, Lunds Studentteaters första helt internationella uppsättning. Klicka på ”Bildspel” för fler bilder.

Förberedelserna inför den första uppsättningen av och med utbytesstudenter har nått sitt mål: i söndags hade Studentteaterns version av Oscar Wildes klassiska pjäs premiär i café Athen.

– Det är faktiskt första gången som vi spelar igenom pjäsen med ljud, ljus och dekor här på scenen, men jag tror ändå att det ska gå bra. Alla har varit så fantastiskt duktiga och jag kan inte knappt vänta på att få se resultatet, berättar den stolta regissören Camilla Valdebenito Lindgren strax innan insläpp.

Ärlighet varar längst

När klockan har passerat 19 sprider sig pianotoner över den aristokrathemsdekorerade scenen, och Ernest, spelad av Ludvik Girard, gör entré.

– You’re the most Ernest-looking person I ever saw in my life!

Med ständiga anspelningar namnet Ernests funktion som både namn och egenskap, bygger Wildes drama på missförstånden som följer på den simpla lögnen att utge sig för att vara någon annan än den man är.

Svårt språk

Partier med språng och jakt får tyvärr scenen att skaka. Metallskrammel och klirrande porslin ger mer farslika anspelningar än vad pjäsen, eller skådespelarna, förtjänar. Det är med långa repliker och än fler välplacerade blickar som de åtta aktörerna hanterar ett manus som inte memoreras med en handvändning.

Såväl franska som asiatiska brytningar gör sig påminda, och det är uppenbart att de medverkande har lagt ner ett stort arbete.

– Att alla nästan alla har olika modersmål kan nog försvåra för både regissör och skådespelare. Detta särskilt som pjäsen bygger så mycket på replikerna, säger Johanna Pedersen och Hannah Billing från Studentteaterns stora uppsättning Den gråtande polisen, som har premiär den 12 december.

En pigg ensemble

Trots språkliga omvägar sinar inte entusiasmen och efter premiären är alla nöjda.

– Jag är så glad att vi är igång, och nu vill jag bara fortsätta, säger en trött Lea Sofia Scheidt som spelar Ernests ena förälskelse Gwendolen.

I kväll spelas den andra av de tre återstående föreställningarna.

Text: Frida Sandström
Foto: James Jones Huang