Naturvetarpub kan bli permanent

- in Kår, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Öl och god mat för att stärka samhörighetskänslan bland naturvetarna. Varje vecka.

Det hoppas Naturvetarkåren att ett permanent tillstånd för kårpuben ska leda till.

Sedan i våras serverar Naturvetarkåren öl och mat i Pub Rydbergs lokaler på Fysicum en fredag i månaden. Inititivet har varit populärt.

– Antalet gäster har vuxit sakta men säkert i takt med att fler och fler får upp ögonen för att kårpuben finns, säger Naturvetarkårens ordförande Christoper Du Rietz.

Nu vill kåren hålla puben öppen varje fredag.

– Det är uppskattat med en mötesplats där naturvetare får träffa andra naturvetare. Vi vill bättra på samhörigheten och den gemensamma identiteten på fakulteten, och att ha pub en gång i veckan är ett sätt att göra det på, säger Christoper Du Rietz.

Rybergs bra lokal

Från början tänkte kåren låta puben flytta runt mellan olika ställen i den naturvetenskapliga fakultetens lokaler. Det visade sig dock vara besvärligt.

– Nu söker vi tillstånd genom föreningen Rydbergs minne, som anordnar pub på Fysicum varje onsdag. Den lokalen är den enda som passar för pubverksamhet. Där finns bland annat en bardisk och ett kök. Det finns inget annat ställe, säger Christoper Du Rietz.

Kostsamt och tidskrävande

Hittills har kåren sökt ett nytt tillstånd varje gång det varit dags för pub. Det är både dyrt och besvärligt. Till våren planerar kåren därför att söka ett permanent tillstånd.

– Nu betalar vi över 1 000 kronor per tillstånd. Ett permanent tillstånd kostar 6 000 för ett helt år. Det finns mycket pengar att spara, säger Christoper Du Rietz.

Han hoppas att den permanenta puben kommer att vara igång i januari.

– Vi har inte en lika stark identitet som läkarstudenter eller teknologer, till exempel. Det beror nog mycket på att vi är så utspridda. Vi jobbar med att stärka det hela tiden, kan vi dessutom koppla naturvetaridentiteten till att man är med i kåren är de naturligtvis extra bra, säger Christoper Du Rietz.