Nollning med bibeljakt och biblioteksskrik

- in Studentliv
@Annika Skogar

Regn och kyla kantade Humanistiska och teologiska studentkårens sektionsbatalj på onsdagskvällen. Vädret var dock inget som spelade någon roll då novischgrupperna gav sig ut i staden för att samla poäng på alla tänkbara, och otänkbara, sätt.

Fuktig dimma blandas med någon ynka plusgrad och ett iskallt duggregn denna onsdagskväll.

Medan Lundaborna skyndar hem med ett trött uppseende är stämningen hög hos lag Clear Blue som sjunger kampsång på Stortorget.

Sektionsbatalj mellan faddergrupperna

Någon timme tidigare har startskottet för den stora sektionsbataljen gått av stapeln. Denna kväll är det dags att ge sig ut på uppdrag för att i slutändan kunna utse vem som var den bästa faddergruppen. Cirka 40 novischer har dykt upp, någon med blå mustasch, en annan med flagga.

– Vi kommer klara alla uppdrag, utropar Ida Bondesson som just börjat plugga religionsvetenskap.

Hon är en av medlemmarna i lag Clear Blue som i beslutsam anda satte av mot Universitetsbiblioteket för att, i sann Varanteateranda, gå in och skrika: ”Tjena bibblan, hur är läget?!”.

Kampramsa och bibelräkning

I ett glatt surr som varvar lämpliga strategier inför kvällens uppdrag med planerande inför helgens sittning styrs kosan mot Domkyrkan. In och räkna biblar. Ut strax igen.

– Vi har lätt den bästa gruppen, säger Lisen Liljeqvist, 18 år som nyss flyttat till Lund från Uppsala.

– Vi har en kampramsa och en lovsång till våra faddrar, fortsätter hon och skrattar.

Jakt på Johan

Uppdragspappret är blött och söndrigt men det är knappast ett problem. Frågan är nu hur de ska hitta två personer som heter Johan respektive Johanna. En påhittad pappa får bli första försöket till lösning.

– Vi går in på Coop och fråga efter vår pappa Johan, föreslår Frida Tiger som just börjat plugga danska. Hon tycker det är jättekul med inspark, speciellt med tanke på hur lite undervisningstid hon har.

– Det blir svårt att lyckas lära känna någon på kursen, säger hon.

Svårt få kort på rektorn

Karl Helgersson, 22 år, står en bit bort funderar på hur man skulle kunna tänkas få ett kort på Lunds universitets rektor, ett annat av de 43 uppdragen.

– Det blir nog svårt, han går säkert hem vid tre, säger han.

Beslutsam jakt på poäng

Faddrarna hejar på sina novischer. Uppdrag efter uppdrag prickas av. Att den värsta sortens februariväder och fingrar stela av kyla inte tycks bekomma novischerna måste vara ett tecken på en lyckad inspark. Från ett korvstånd på Mårtenstorget kommer Ida Rovin med triumferande blick.

– Jag lyckades just sälja en korv till en korvförsäljare, skrattar hon.

Viftande med sin flagga marscherar gruppen vidare. Nästa uppdrag är att lyckas samla ihop en kör på tio personer nere vid stationen. Regnet faller. Gruppen skrattar. Än har de en hel del att pricka av innan kvällen är slut.