"Fantastiska år väntar för Lunds universitet"

- in Studentliv

Hon har varit kulturminister och socialminister. Hon har varit EU-kommissionär i Bryssel. Nu är hon FN:s särskilda representant för bevakning av kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Nästa år väntas hon ta över posten som universitetets styrelseordförande.

− Det är fantastiska år som väntar för Lunds universitet, säger Margot Wallström.

Det blir med ens knäpptyst när Margot Wallström intar sin plats i den, i studentaftonsammanhang, legendariska röda stolen i universitetshusets aula på torsdagskvällen.

I salen sitter runt 300 förväntansfulla åhörare som alla samlats för att höra mer om hennes arbete i världsmaktens olika högborgar.

”Vissa blir för förtjusta i regelverket”

Efter att ha börjat sin karriär som ombudsman i SSU i Karlstad gick hon vidare till att bli bland annat riksdagsledamot, kulturminister och socialminister. Därefter väntade posten som EU-kommissionär, något som senare ledde till att hon utsågs till första vice ordförande i EU-kommissionen.

Men även i de finast av kretsar kan det uppstår problem.

− Somliga blir för förtjusta i regelverket. Vissa gillar kartan mer än verkligheten.

Ett tyst och effektivt vapen

I februari 2010 utnämndes Margot Wallström till FN:s särskilda representant för arbetet mot sexuellt våld mot kvinnor i krig och andra konflikter. Ett uppdrag hon talar mycket varmt om.

− Våldtäkt har blivit ett tyst och effektivt vapen i moderna krig. På många ställen finns det  ännu inga straff eller ens konsekvenser för de människor som begår dessa handlingar, säger hon och fortsätter.

− Våldtäkter kan ha en stor och allvarlig inverkan på ett samhälle under flera generationer. Därför blir det så mycket svårare att skapa fred och hållbar utveckling när detta sker.

Internationellt arbete influerar

Något det talades väldigt lite om under kvällen var Margot Wallströms stundande uppdrag som styrelseordförande för Lunds universitet. Om regeringen ger klartecken tar hon över efter Allan Larsson i februari nästa år.

Det var inte förrän mot slutet av aftonen som hon berättade om hur hennes tidigare arbeten inom EU och FN kommer influera hennes arbete inom universitetsstyrelsen.

− Jag ser universitetet som en internationell miljö. Jag har en arbetsstab från hela världen, vilket ger förmågan att kunna lyssna. Det tror jag är en bra grundegenskap, säger hon och fortsätter.

− Jag tror mycket på öppenhet och att arbeta demokratiskt. Vi har inget att dölja. Det är fantastiska år som väntar för Lunds universitet.