Rivalerna i roddmöte

- in Studentliv

Med inspiration från den klassiska roddtävlingen mellan Oxford och Cambridge möttes i helgen Lund och Uppsala för en ödestyngd rodd på Hjelmsjön.

I helgen gick Universitetskapprodden av stapeln i Örkelljunga. Enligt pressmeddelandet var vädret ”Varmt och regnfritt med skyddande moln mot hettan och en svag motvind”, ett perfekt utgångsläge med andra ord.

Fienden segrade

Malmö Roddklubb, som sedan 2003 gått samman med Lunds universitets roddklubb, mötte Uppsala Akademiska Roddarsällskap för att göra upp om segern i årets stora roddtävling mellan universiteten.

Uppsala universitet tog, tyvärr, hem segern och den ärofyllda vandringstrofen bestående av en åra. Senast Lunds universitet vann var 2007.

Uppsala disponerade sina krafter väl, och gick i mål två båtlängder före Lund. Sluttiderna blev 8:07:4 respektive 8:17:4, enligt pressmeddelandet.

– Det var verkligen tråkigt, säger Malin Larsson i Malmö roddklubbs styrelse.

Inspiration till tävlingen är hämtad från den klassiska roddtävlingen ”the boatrace” mellan de brittiska universiteten Oxford och Cambridge. I Sverige har tävlingen pågått årligen sedan 1992, så nästa år väntar ett stort 20-årsjubileum i Uppsala.

Lagen bestod av åtta studenter och en styrman vartdera.

– Vanligtvis turas vi om att anordna tävlingen och är vartannat år i Malmö kanaler och vartannat i Uppsalas fyriså säger Malin Larsson och fortsätter:

– I år valde vi dock att förlägga tävlingen i Örkelljunga eftersom det svenska mästerskapet i rodd pågick samtidigt på Hjelmsjön.

Efter det sista årtaget avslutades helgens tävlingar med en gemensam sittning i Malmö Roddklubbs lokaler.