En idéspruta på två hjul

- in Julkalender
@Kenneth Carlsson

Föreställ dig att tomten hade börjat cykla och råkat ut för punktering i Lund en sen julaftonskväll. I det läget hade det varit bra med telefonnumret till Gabriel Wall, i folkmun mer känd som Cykelfixkillen.

Vid granen på Stortorget mekar Gabriel Wall med ett hjul. Han är Lunds enda mobila cykelreparatör och var som helst i staden kan han ses trampa runt med sin karaktäristiska gula cykelkärra efter sig.

– Jag jobbar varje dag och cyklar ut till folk var än de befinner sig i Lund. Men visst har det hänt att jag har sovit en timme extra någon lördagsmorgon. Jag gillar ju att dansa också, erkänner han.

Han återkommer ofta till hemområdet Norra Fäladen, dit han har flyttat tillbaka.

– Fäladen är mitt hjärta. Ett riktigt skönt område att växa upp i. Inte alls så stelt, betonar Gabriel Wall.

Stadens stelhet bekymrar honom. Han jämför med USA, där han jobbade som gatumusikant i två år.

– Är man duktig och gör folk glada mår man bra i USA. Där gillar de om man är duktig. I Lund tittar folk snett på en tills man är framgångsrik.

I huvudet trängs många idéer om hur han ska förändra Lund. Från att öppna en schysst designaffär, till att starta en stor öppen musikklubb för alla som kan locka folk från hela Skåne. Och gärna något som kan hända på söndagar.

– Stortorget är alltid tomt utom när Måns Zelmerlöw sjunger. Jag önskar fler öppna lokaler för folk som vill träffas och nätverka. En naturlig samlingsplats.

Men tills vidare ligger fullt fokus på Cykelfix.

– Jag vill bygga upp det här till ett riktigt stort företag. Vi ska bli störst i Sverige på vår grej.

På torget kommer en kille med en trasig cykelpedal. Ett snabbt fixat problem för en nästan ständigt tillgänglig Gabriel Wall. Men en naturlig fråga återstår.

Kommer du att jobba på julafton?

– Haha, vi får se. Men kanske kommer jag att gå en sväng på stan utklädd till tomte, avslutar Gabriel Wall skrattandes.

Morgondagens person som bidrar till jakten på Lunds kärna har koll på dina kära luslästa böcker, och förmedlar dem vidare med varsam hand. Spana in och gissa vem det kan vara.

[audio:http://lundagard.se/wp-content/uploads/2011/12/Dec7.mp3|titles=Dec7]