Utvandrar mot nya marker

- in Föreningen, Studentliv

För att fira vårens repetitionsstart utvandrade Lunds studentteater från Smålands nation till AF-borgen. I maj är det premiär för nytolkningen av Vilhelm Mobergs klassiker, iscensatt i dagens Sverige.

Musiken från ett munspel fyller Kastanjegatan utanför Smålands nation. Lunds studentteater ställer sig i ett tåg efter förman Linn Rådströms instruktioner. Till ljudet av munspelets bluesliknande toner och ”När vi gräver guld i USA”, vandrar de mot nya marker i parken Lundagård och Utvandrarnas första repetition.

Lunds studentteater är föreningen för scenkonst inom den akademiska föreningen. Att de valt att just utvandra är inget konstigt. Vilhem Mobergs Utvandrarna är vårens huvuduppsättning.

— Vi ska utvandra för att kicka igång vårterminens huvudproduktion, Utvandrarna. Vi går från Smålands nation till AF-borgen där vi ska sätta upp pjäsen, berättar Mette Sjölin, pjäsens regissör.

Utvandrarna handlar ursprungligen om några människors utvandring från Sverige till USA under 1840-talet. Den föreställning som Lunds studentteater sätter upp har dock fått en modernare framtoning av manusförfattaren Farnaz Arbabi.

– Pjäsen är speciell eftersom den använder den gamla historien ur Mobergs romaner och sätter in karaktärerna i ett nytt sammanhang. Både originalromanerna och pjäsen handlar om flyktingar och invandrare i dagens Sverige, varav vissa flyr av ekonomiska skäl, säger Mette Sjölin.

Skådespelerskan Isadora Lundén är förväntansfull inför pjäsen. Hon ser mest  fram emot är att använda historien i nutid.

– Det är ju en klassisk historia om att utvandra till ett annat land, att inte känna sig hemma, säger hon.

Även regissören Mette Sjölin ser fram emot att börja med pjäsen och ser dagens aktivitet som ett bra avstamp.

– Det känns jätteroligt, väldigt spännande. Förhoppningsvis kommer folk som sett oss på gatan att komma ihåg oss när premiären närma sig, säger Mette Sjölin glatt innan hon ansluter sig till hopen av glada teatermänniskor.

Utvandrarna har premiär den 18:e maj, och har därefter föreställningar mellan den 19-23 maj i AF-borgen.