Bromancesuccé för Studentafton

- in Studentliv
@Kenneth Carlsson

De har hängt med Shannen Doherty, Mike Tyson och Sten ”Taxi” Jonsson. De har bevakat allt från det amerikanska presidentvalet till Cannabis cup. Under onsdagen gästade Filip och Fredrik Studentafton för att tala om livet, karriären och sin bromance.

Lund, sent 60-tal. Lars Hammar är en inte så märkvärdig student, dålig på att knulla är han nog också. Men på en fest på Parentesen träffar han en ekivok kvinna som ska förändra allt. Deras son kommer 40 år senare att sälja ut studentafton lika snabbt som Jimi Hendrix.

– Antyder du att din mamma var en slampa, undrar Fredrik Wikingsson.

Filip och Fredrik har precis gjort en rockstjärneentré, inrusande och high fiveandes genom ett fullsatt och jublande stora salen.

– Percy Barnevik talade innan i dag och man kan säga att han var vårt förband, säger Fredrik Wikingsson.

Besöket liknar närmast en humorföreställning. Frågeledaren Måns Nilsson borde knappt ha slösat papper för sina frågor. Filip och Fredrik håller låda på egen hand när de diskuterar sina töntiga uppväxter, pinsamma journalistiska uppdrag och söndagens skittråkiga besök på Växjö universitet.

Men gästerna pratar inte bara om humor. Filip säger exempelvis att han har en nyfunnen dödsångest, men allvaret till trots är det svårt att inte skratta. Hela stora salens aura andas lättsamhet även om ämnena bitvis är tunga.

Det finns en tråd på Flashback som diskuterar om de båda gästerna egentligen är ett par. När man hör deras kärleksfulla beskrivningar av varandra kan man undra om det är mer än en vanlig bromance.

– Det blir aldrig tråkigt att prata med Fredrik. Han överraskar mig varje dag, förklarar Filip Hammar likt en gammal tant beskriver sin man.

Trots det stora stödet från stora salen är de medvetna om att det finns många som inte tycker om deras framtoning, och då inte bara privatpersoner.

– Sydsvenskan hatar oss. Släpp en atombomb på deras medieredaktion så försvinner all skitnödighet i Sverige, säger Fredrik Wikingsson som gör tidningen till hela kvällens hackkyckling.

Det märks att besökarna i stora salen stortrivs, och Filip och Fredrik med dem. Det blir en imponerande summering av deras karriärer på de dryga 90 minuterna. Tankarna bakom Robinson-Emmas SM i nazireferens, hur Christer Ulfbåge avskydde dem och hur de tappade kontrollen över cirkuselefanter i centrala Kristianstad avhandlas i rapp takt.

Och så får de själva svara på den berömda frågan: Hur lång är människans medellivslängd om 100 000 år?

Att Studentaftons drömbokning levde upp till de enorma förväntningarna är en underdrift.

Läs även Lundagårds intervju med Filip Hammar och Fredrik Wilkingsson här.