Rätt jobb räddar liv

- in Karriär

Vill du göra ett etiskt karriärsval? Då har Benjamin Todds förening svaret på dina samvetskval. Glöm biståndsbranschen, bli bankir. 

Den 15 april är sista anmälningsdagen till höstterminen. I Oxford vill en grupp studenter ta reda på vilka jobb du ska välja om du vill göra så mycket gott som möjligt.

Slutsatsen? Glöm volontärarbetet och tjäna mycket pengar i stället.

Lundagård talar med Benjamin Todd, som var med när föreningen 80 000 Hours grundades.

Vad drev dig?

– Jag hörde moralfilosofen Toby Ord föreläsa om hur mycket man kan göra om man donerar en del av sin inkomst. Toby övertygade mig, och jag började skänka 10 procent. Men jag började också fundera på vad mer jag kunde göra.

Funderingarna ledde Benjamin Todd till att hjälpa William Crouch, doktorand i filosofi, att grunda 80 000 Hours.

Föreningen, som tar sitt namn efter längden på en genomsnittlig karriär, vill att människor väljer etiska yrken. Idag har man strax under hundra medlemmar, som alla förbundit sig till karriärer som ”effektiva altruister”.

Hur avgör ni vad som är en bra karriär?

– Vi har ingen särskild syn på vad som i slutändan är bra eller dåligt. Vi ber bara våra medlemmar att göra så gott som möjligt med det de ger, oavsett vad ”gott” betyder för dem. Våra medlemmar engagerar sig i många olika saker, från global fattigdom till djurskydd.

Hur ska man resonera när man väljer?

– Säg att du har sökt jobb som välgörenhetsarbetare på Oxfam. Förmodligen är det 50 eller 100 som har sökt samma tjänst, och den andra personen på listan är säkert lika bra som du. Men om du i stället tar ett välavlönat jobb och skänker en del av din inkomst har du större påverkan. Nästa person på listan skulle inte ha gjort som du.

Vill du läsa mer om 80 000 Hours? Läs hela reportaget här.

 

 

About the author

Related Posts