Flygaress på pappret

- in Studentliv
@Kenneth Carlsson

Snabba Concords, massiva Herkules och smidiga JAS-plan kraschade vid start under måndagslunchen på kårhuset. Tur att alla var gjorda av papper.

paperplanes-4Det är de svenska uttagningarna till VM i pappersflyg. Mer än 85 länder tävlar i de båda klasserna längst flygtid och längst distans.

Dennis Leanders plan flyger spikrakt in i 20-metersmarkeringen. Tävlingens näst längsta kast.

Samtidigt står Martin Ascard vid ett bord och försöker frenetiskt hinna vika ihop ett plan som ska göra honom till mästare.

– Jag kollade upp ”best paper airplane” på Google och den här ska ha varit med i VM, säger han.

Ett 50-tal studenter har sökt sig till kårhuset för att tävla. Men några riktiga pappersflygplansproffs är svåra att hitta.

– Jag har inte alls förberett mig mer än att jag allmänt är ingenjör. De flesta kommer hit på lunchen som en kul grej, säger Farhad Johari.

Årets svenska kvalificeringsrekord för längst flygtid i luften ligger på över åtta sekunder. Farhad Joharis plan krashade redan efter drygt två.

I full Top Gun-mundering står tävlingsledare Simon Nilsson. Han är student vid handelshögskolan i Göteborg, men nu har åkt runt i hela Sverige för att leta upp landets bästa pappersflygplanspilot. Eller kanske snarare tillverkare.

 

– Vem som vinner handlar väldigt mycket om tur. Men de svenska vinnarna får läggas i hårdträning. Jag kräver att deras plan ska testas i en vindtunnel, säger Simon Nilsson och fortsätter:

– Men framför allt är det en jätterolig tävling som arrangeras för studenter. Det blir ett avbrott att kunna göra något man var grym på när man var fem år. Och att det sen anordnas en VM-final på det är superkul!

Lund var det sista stoppet för uttagningarna innan VM ska avgöras i österrikiska Salzburg i början av maj. Ingen av dagens tävlande vann någon av klasserna. Längsta flygning skedde i Luleå: 29,0 meter, och Umeås vinnare åker ner med 8,3 sekunder i luften.

Men Lundavinnarna fick åtminstone gå hem med ett vunnet modellplan.

– Nu ska jag fira med att käka lunch, avslutar Martin Ascard som fick se sitt Googleplan vinna i kategorin längsta flygtid.