”Det behövs en plats fri från stigmatisering”

- in Studentliv

På tisdagskvällen samlades panel och publik för att samtala kring integration och mötesplatser – frågor som gjorts aktuella av Lunds Studentteaters uppsättning av Utvandrarna, baserad på tematiken i Vilhelm Mobergs välkända Utvandrarserie.

Förutom en smygtitt på några av dramats scener fick publiken ta del av panelens tankar kring integrationen i Lund.

– Det slog mig ganska tidigt att det var två världar i Lund, berättar Karin Gréen, projektledare för Internationen inom Tamam, och berättar om den segregation hon ser mellan Lunds studenter och nyinflyttade invandrare i Lunds kommun.

– Jag blir lite irriterad när studentlivet i Lund beskrivs som en bubbla. Studenter brukar vara ganska engagerade. Om Lund är en bubbla så är det av cyniska, ekonomiska skäl. Det är studentkortet som ställer till det, säger Ida Ölmedal, redaktör för tidningen Lundagård.

Samtalet leddes in på svårigheterna med att bygga broar mellan studenterna och nya invandrare i Lund. ”På något sätt har vi lyckats göra enkla saker ganska förvridna”, säger Ozan Sunar, VD och konstnärlig ledare för Moriska paviljongen i Malmö.

– Man behöver en tredje gemensam sak att samlas kring för att bygga relationer, menar han, och föreslår att studenter och nyinflyttade invandrare samlas kring gemensamma intressen såsom musik och sport.

– En plats fri från stigmatisering.

Torsten Schenlaer, kulturchef i Lunds kommun, anser att ett stort fel ligger i ordvalen.

– Ordet ’integration’ är skit. Det antyder att någon annan kan avgöra när man är integrerad.