Energi och spelglädje med Lustspel

- in Föreningen, Studentliv
@Lundagård

2006 stod de som vinnare i Linköpings årliga VM i studentspelmanslag. Nu förbereder sig Lunds Lustspel för att medverka ännu ett år och det dags för en ny vinst.

– Vi är peppade! säger Linn Svensson Renström. Det var länge sedan sist.

 

Klockan är 19.00. Det är tisdagkväll och i ABF:s källarlokal mitt emot Centralstationen i Lund är extrarepet för nybörjarna i full gång. De sitter i en ring och spelar den låt som spelledaren har hjälpt dem att öva på. När de andra medlemmarna dyker upp spelar de färdigt innan de gör plats för fler så att det vanliga repet kan ta sin början. Med en fikapaus i mitten varar varje rep ungefär två timmar. Alla låtar lärs in på gehör, oavsett nivå.

– Fast på VM är det arrade låtar som gäller, berättar Rebecka Nestlog, ordförande i Lustspels styrelse.

 

Hittar glädjen i musiken

Studentspelmanslaget Lustspel har spelat tillsammans i tio år. Medlemmar har kommit och gått, men idag består laget av ungefär trettio ungdomar, mest studenter.

– Vi hittar glädjen i musiken, säger Linn Svensson Renström, kassör i Lustspels styrelse, med ett stort leende. Den är ett möte oss emellan.

På repertoaren står framför allt nordisk folkmusik, men även en del irländskt och klezmer. Alla instrument är välkomna, men just nu domineras gruppen av fioler.

– Vi vill nå ut till fler – det är spännande med möten av olika sorters musik, tycker Rebecka Nestlog.

Ibland sjunger de, och ibland släpper några medlemmar tag om instrumenten för att dansa lite. Just dansbarheten är ett av juryns bedömningskriterier under VM, tillsammans med låtval och arrangemang, spelglädje och energi.

 

Världsmästare 2012?

VM i studentspelmanslag är en del av Linköpings årliga Folkmusikfestival, den 12-13 oktober, som liksom Lustspel firar tio år i år. Vanligtvis brukar tolv till fjorton lag vara anmälda, men trots att det är VM brukar det innebära tolv svenska lag, två norska och möjligtvis ett tyskt. Varje lag spelar tre låtar, sedan är det upp till juryn. Av Lustspels medlemmar är sju redan anmälda till VM, men Fia Johannessen, en av de två spelledarna, är säker på att minst femton kommer att följa med till Linköping.

– Vi kommer nog att spela något engelskt, något skånskt och eventuellt någonting finskt, avslöjar Fia Johannessen. Något som blir bra. Dur, moll, något lugnt och något snabbt.

– Dansant! inflikar Rebecka Nestlog och delar även med sig av Lustspels hemliga vapen, anledningen till att de kommer att vinna i år: Energi och spelglädje.

För när frågan går ut till hela gruppen är de överens om det nog är det som avgör. Glädjen och kärleken till musiken. Och lusten till att spela.

Text: Emma Andersson

Foto: Jens Hunt

Fakta

[checklist]

Spelmanslaget Lustspel träffas varje tisdag mellan 19.00 och 21.15 i ABF:s källarlokal på Bangatan 10 mitt emot Centralstationen i Lund. På repertoaren står framför allt nordisk folkmusik, men även irländskt och klezmer.

[/checklist]

About the author

Lundagård är Sveriges äldsta studenttidning, grundad 1920.

Related Posts