En självuppfyllande profetia?

- in Nyheter
@Lundagård

På fredag, den trettonde oktober, har tidningen Const Literary (P)review Malmörelease på Galleri Loyal. Är den värd uppmärksamheten?Det är egentligen svårt att förstå varför CL(P) fått så mycket uppmärksamhet, det är inte som att det saknas initiativ till litterära tidskrifter i Sverige. Som redaktörerna själva påpekar i förordet så är litteraturscenen i Sverige mer levande än någonsin. Kanske var det att alla texter även översätts till engelska som lockade, tanken på att nå utanför lilla Sverige, någonstans där att lyckas faktiskt betyder något.

Men om syftet är att ta tempen på den svenska litteraturscenen är det utan tvekan en fördel att nå ut – det är svårt att tänka sig att man skulle kunna hålla hög kvalitet annars. Så hur mår den svenska litteraturen egentligen? Ganska bra, verkar det som.

Absolut starkast, men också absolut svårast att förhålla sig till, är Lidija Praizovićs text. Under sitt år på skrivarskolan Biskops-Arnö har hon skrivit dagbok om sina klasskamrater, där saker som berättats i förtroende och hennes underliggande förakt mot många av dem kommer fram. Hon har sedan lagt fram texten för klassen att diskutera. Det är svårt att förhålla sig till en text som kan sägas vara så etiskt tvivelaktig (samtliga namn på hennes klasskamrater står kvar) och samtidigt en så bra och relevant skildring av maktstrukturer, verkliga eller föreställda. Har man ett ansvar att avstå från att läsa? Kanske.

Här saknas inte andra starka bidrag. Viktor Johansson tecknar i Kandidaterna skuggfigurer i samhällets utkant, skräckhuvudtröjor från förorterna och krigssminkade gymnasietjejer som om han aldrig gjort annat.

I Kalmars Jägarinnor av Tove Follkesson står det sammansvetsade tjejgänget i fokus, tonårsfyllor och vi-mot-världen. Det balanserar på det utnöttas gräns, men lyckas med ett språk som snyggt blandar det sakliga och det poetiska hålla sig kvar inom det intressanta och relevanta.

Men kvaliteten är över lag mycket hög, en samling väl värd pengarna. Men är det en mer angelägen tidskrift än någon annan? Egentligen är det väl en självuppfyllande profetia. Den uppmärksamhet tidskriften genererade ledde både till att den drog till sig de bästa, och att den ses som det främsta. Genom att redan fått så mycket uppmärksamhet markerar Const en riktning som förebådar mycket.

Relasefesten äger rum lördag 13 okt, klockan 19-21 på Galleri Loyal, Saltimporten, Hullkajen. Författarna Helena Lie och Olle Dyrander läser upp från sina bidrag till tidskriften. 

Text: Philip Stålhandske