Dags för spex från 46

Efter att ha rotat fram ett gammalt manus som inte använts sedan 1960 ska Lundaspexarna ge sig ut på en upptäcktsresa med Columbus.

Inne i AF-borgens stora sal är det full fart på spexkomplexet. Lukten av virke i arbete och ljudet av tjock färg som träffar dekorens blivande utsmyckningsdukar fyller lokalen med liv.

Även bakom scenen är aktiviteten på topp i den välupplysta sminklogen med speglar som kommer gå varma minst i två veckor till.

Det är dags för den fjärde omgången av Columbus. Lundaspexet som inte har dammats av sedan 1960.

– Hela poängen med en återuppsättning är att man ska försöka ha ett spår av originalet, vilket den övergripande storyn har,men samtidigt modernisera med ny musik och nya skämt, säger regissören Niklas Jönsson.

Likt den senaste rundan kommer årets spex att ta avstamp i originalet från 1946. Men genom en uppfräschning av språket har också stora delar av manusetpasserat den moderna sminklogen.

– Vi ville göra något som var gammalt och den tidigare spexaffischen gjorde oss väldigt nyfikna, så vi rotade fram ett gammalt manus och tyckte att det fanns åtminstone en intressant story, även om språket i originalet var väldigt högtravande, säger Niklas Jönsson.

Men den som väntar sig en traditionell premiär den 30 november får tänka om. På grund av en felbokning kliver ensemblen detta år upp på scen den 23:e, men med lika många segel i topp.